Dijitalleşen dünyada grafik tasarımda illüstrasyonun yeri
The role of illustration in graphic design in the digitalized world
- Tez No: 585073
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM SELAMET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Grafik tasarım, Teknoloji, Dijital devrim, Yeni medya, Illustration, Graphic design, Technology, Digital revolution, New media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Grafik tasarımın önemli bir alanı olan illüstrasyon, teknolojinin gelişimi ile birlikte günümüzde yaşanan ve devam eden dijital devrimin katkılarıyla yeni boyutlar kazanmıştır. Sanayi Devrimi'nden sonra toplumda yaşanan kırılmalar, kültürel, siyasal ve sosyal değişimler sanat ve tasarımı nasıl etkilediyse günümüzdeki dijital devrim de hiç görülmemiş bir hızla bu alanları etkilemektedir. Dijital devrim sayesinde geliştirilen yeni araçlar, illüstratörlere zaman kazandırma ve kolay taşınabilirlik imkanının yanında yeni deneyimler de sunmaktadır. İllüstratörlerin tasarım sürecindeki hakimiyeti ve özgürlüğü artmış, zaman ve mekan kavramları silikleşerek istediği yerde, istediği zamanda, dünyanın bir ucuna iş üretebilme ve bu işi tüm dünyayla paylaşabilme olanağı doğmuştur. İllüstratörler kişisel tarz, yaklaşım ve ifade etmek istedikleri çizim dili çerçevesinde genellikle kendilerine yakın olan yaklaşımları benimsemektedir. Günümüzde geleneksel ve deneysel illüstrasyon yaklaşımlarını kullanan illüstratörlerin yanı sıra, sadece dijital ortamları tercih eden illüstratörler de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra dijital olanakların çeşitliliğini ve geleneksel yöntemlerin nostaljisini harmanlayan illüstratörler de bulunmaktadır. Bu araştırma, dijitalleşen dünyada grafik tasarımda illüstrasyonun yerinin daha iyi anlaşılabilmesi için illüstrasyonun tarihsel gelişimini, illüstrasyon türlerini, illüstrasyonda geçmişten günümüze kullanılan yaklaşımları açıklayarak sistemli bir biçimde hazırlanmıştır. Sergileme sunumu, üslup, estetik ve kavramsal içerik bağlamında illüstrasyonu etkileyen teknolojik gelişmelere odaklanılarak, illüstrasyonda kullanılan geleneksel, deneysel ve dijital yaklaşımlara yer verilmiştir. Günümüzde illüstrasyonda kullanılan dijital araç ve yazılımlar da okuyucuya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
As one of the most important branches of graphic design, the illustration has gained new meanings and dimensions thanks to the ever-changing technological developments in these days. Just like the fractions in the society after the Industrial Revolution have altered our cultural, political and social lives, now the digital revolution influences and alters these disciplines at a quite fast pace. The new tools developed thanks to the digital revolution aides the illustrators in terms of mobility and time-saving along with the brand-new experiences. The illustrator's control and liberty on the illustration process has been increased, making the time and place constraints insignificant, which enables illustrators to create and share their works regardless of location. The illustrators usually embrace their approaches within the scope of their personal styles, their attitude and their ways of expressing. Nowadays, we still see illustrators who uses the traditional and experimental techniques alongside those who prefers using solely digital media. There are also illustrators who combines the variety of digital facilities and the nostalgia of the traditional approaches. This research is organized methodically by enlighting the history of illustration, the categories of illustration, the approaches used in the illustration from the past to the present in order to better understand the role of illustration in graphic design in the digitalized world. In the context of representation, style, aesthetics and conceptual content, the traditional, experimental and digital approaches used in the illustration are focused on technological developments affecting the illustration. Nowadays, digital tools and software used in illustration are also presented to the reader.