Kat karşılığı inşaat işleri ve muhasebeleştirilmesi
Floor construction works and accounting
- Tez No: 585134
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnşaat, Kat Karşılığı İnşaat, Kat Karşılığı İnşaat Muhasebesi, Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi, Construction, Floor Construction Works, Floor Construction Works Accounting, Floor Construction Works Contract
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kat Karşılığı İnşaat İşleri ve Muhasebeleştirilmesi bu alanda uzmanlaşmayı gerektiren ve inşaat sektörünün nitelikli bir biçimde kavranılmasını gerektiren özellikli bir muhasebe dalıdır. Kat Karşılığı İnşaat, inşaat faaliyetleri arasında en çok tercih edilen inşaat faaliyetidir. Arsa sahibinin arsasını koyarak ve müteahhitin ise bilgi birikimini ve iş tecrübesini yansıtarak oluşturulan bir inşaat faaliyetidir. Artan nüfüs ile artan konut talebi, hızlı kentleşmeyi beraberinde getirmiştir. Bu kentleşmenin sonucu olarak inşaat firmalarının inşaat yapmak istemesi ve özellikle son dönemlerde artan arsa fiyatlarından dolayı yeterli finansmana sahip olamaması, servetini değerlendirmek isteyen arsa sahipleriyle inşaat firmalarını bir araya getirmektedir. Türkiye'de Kat Karşılığı İnşaat İşleri Muhasebesini yönlendiren birçok farklı düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemelerin başlıcalarını Resmi Gazete'de yayınlanan kanunlar, Maliye Bakanlığınca yapılması öngörülen düzenlemeler ve görüşler, Yargıtay kararları, dönem dönem yapılan teşvik ve indirimler oluşturmaktadır. Bu düzenlemelerden hariç olarak,“muhasebenin temel kavramları”ve“genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri”gibi düzenlemeler de bulunmaktadır. Son yapılan 7104 numaralı KDV kanunu değişikliği ile Kat Karşılığı İnşaat Muhasebesi son kez değişiklik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Floor Construction Works and Its Accounting is a specific accounting area which requires to be specialized and a good understanding of construction sector. Floor Construction is the most preferred construction activity among other construction activities. It is a construction activity that the owner of the land gives land and the contractor reflects knowledge and experience. Increasing population and housing demand accompanied rapid urbanization. As a result of this urbanization, the fact that construction companies want to construct and they don't have enough financing especially because of increasing land prices recently gather the land owners and construction companies. In Turkey, there are various regulations leading Floor Construction Works Accounting. The principals of these regulations are laws published in Official Gazette, regulations and opinions required by Ministry of Finance, Supreme Court's Decisions, grants and discounts made periodically. Except these regulations, there are regulations like“fundamental concepts of accounting”and“generally accepted accounting principles”. Floor construction works has been changed for the last time by VAT law change made through the Law no. 7104.