Kat (Arsa) karşılığı inşaat işlerinde maliyetleme ve muhasebe uygulamaları
Cost calculation and accountancy applications in flat for land constructions works
- Tez No: 364820
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kat (Arsa) Karşılığı İnşaat İşleri, Arsa Maliyeti, Muhasebe Uygulamaları, İnşaat Maliyeti, Flat for Land Construction Works, Cost for Land, Accountancy Applications, Construction Cost
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Kat karşılığı inşaat işleri, arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan bir sözleşmeyle ortaya çıkmaktadır. Taraflar aralarında yaptıkları sözleşmelerle, karşılıklı yükümlülüklerini belirlemektedirler. Arsa sahipleri arsalarını satmak veya arsaları üzerinde yapı inşa etmek yerine, müteahhit ile anlaşarak arsalarını müteahhide devretmekte, müteahhit de aldığı arsa üzerine yapılar inşa etmektedir. Müteahhit aldığı arsa için herhangi bir bedel ödememekte, inşa ettiği yapıların bir kısmını arsa sahibine arsa payına karşılık olarak vermektedir. Müteahhidin toplam inşaat maliyeti, arsa sahibine verdiği daire ve dükkânların inşası için yaptığı harcamalar ile müteahhidin kendine kalan daire ve dükkânlar için yaptığı harcamalardır. Müteahhide ait daire ve dükkânların arsa payı maliyeti, müteahhidin arsa sahibine verdiği daire ve dükkânların inşaat maliyetidir. Arsa payı maliyeti ve bağımsız bölümlerin maliyeti belli olduğundan emsal bedel yerine inşaat maliyeti dikkate alınarak fatura kesilmelidir. Bu çalışmanın amacı; kat karşılığı inşaat işlerini vergi kanunları ve diğer kanunlar yönünden araştırmak, maliyet hesaplamaları ve muhasebe uygulamalarını hem müteahhit hem de arsa sahibi açısından ayrı ayrı ele alarak değerlendirmek, karşılaşılan sorun ve eksikliklerle ilgili önerilerde bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Flat for land construction works are performed with a contract made between the land owner and the building contractor. Mutual liabilities are determined in the contracts made between the parties. Instead of selling or constructing a building on their land, the land owners makes an agreement with the building contractor and transfers his lands to the contractor and the contractor constructs buildings on those lands. The contractor does not pay any value for the obtained land but gives some part of the building to the land owner corresponding to land share. The total construction cost of the contractors are the expenditures of construction cost of the flats and shops given to the land owner and the expenditures made for flats and shops left to him. The cost of land share for the flats and shops left for the contractor is the construction cost of flats and the shops given to the land owner. As the cost of land share and the flats and shops are definite, the invoice should be issued as considering the construction cost instead of imputed value. The purpose of this study is; to research flat for land construction works with respect to tax laws and other laws, to evaluate cost calculation and accountancy applications separately in terms of both the land owner and the contractor and to make suggestions related to problems and deficiencies that are occurred.