Suriyeli mültecilerin Türkiye ekonomisine etkisi
Economic impact of syrian refugees on Turkish economy
  1. Tez No: 585149
  2. Yazar: OYA TOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Mülteci, Zaman Serisi, Johansen Eşbütünleşme, VAR, Göçmen, Syria, Refugee, Time Series, Johansen Cointegration, Granger Causality, VAR, Immigrant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
2011 yılının Mart ayında Arap Bahar'ının etkisiyle küçük gösteriler halinde başlayan Suriye Krizi, kısa sürmesi beklenildiyse de günümüze kadar devam etmektedir. Suriye'nin içinde bulunduğu iç savaş sadece topraklarında yaşayan halkını değil aynı zaman da bölge ülkeleri içinde bir sorun haline gelmiştir. Yaklaşık on üç milyon Suriyeli göçmen bölge ve diğer ülkelere göç etmiş ve komşu ülkelere sığınmışlardır. Bu çalışmada Suriye'den Türkiye'ye göç eden göçmenlerin Türkiye ekonomisine etkisinin ne olduğu araştırılmıştır. Araştırmada; ekonomik büyüme, işsizlik oranı, konut talebi ve fiyatlar genel düzeyine ilişkin 2012-2019 yılları arası çeyreklik veriler kullanılmıştır. Johansen eşbütünleşme, Granger nedensellik, VAR ve Etki-Tepki fonksiyonları modellenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, Suriyeli göçmenlerin kısa dönemde ele alınan değişkenler üzerinde Türkiye ekonomisini etkilemediği, uzun dönemde ise etkilediği görülmektedir. Buna göre göçmen sayısındaki artış işsizliği güçlü bir şekilde artırırken enflasyon ve konut talebi üzerinde pozitif yönde yatay bir seyre neden olmaktadır. GSYH üzerinde ise dönemsel artış ve azalışlara yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Arab Spring began in March 2011, and the Syrian crisis with its minor level demonstrations was expected to end at that. However, the crisis continued to date. An ongoing war inside Syria has not only become a problem for Syrians but also for the neighbouring countries.As a result, over 13 million Syrians fled to the nearby countries. The economic impacts of Syrians refugees in Turkey has been strategically analyzed in this paper. The changes in unemployment rates, housing demand and an overall level of prices in 2012 – 2019 have been researched and analyzed, based on the quarterly data. Johansen cointegration, Granger causality, VAR (Vector Autoregressive Model) and Action-Response function models have been used. The results demonstrate that there is no negative impact on the Turkish economy in the short term, but there is a negative impact in the long term. It follows from the calculations that the increase of the refugee population is affecting the unemployment rate; on the other hand, it horizontally affects the inflation and housing demand. Furthermore, there are periodic GDP increases and decreases.