Kur'ân'da Hz. ibrahim kıssasının değerler eğitimi açısından tahlili
Analysis of the Parable Abraham in the Qur'an in terms of values education
- Tez No: 585150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Hz. İbrahim, Tefsir, Kıssa, Değerler, Holy Quran, Abraham (pbuh), Tafsir, Parable, Values
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu Yüksek Lisans tez çalışmasında“Kur'ân'da Hz. İbrahim Kıssasının Değerler Eğitimi Açısından Tahlili”konusu işlenmektedir. Araştırmanın amacı, Kur'ân'da Hz. İbrahim kıssasını değerler eğitimi açısından tahlil etmektir. Hz. İbrahim kıssasının değerler eğitimi açısından incelenmesi, bu kıssanın doğru biçimde anlaşılması adına büyük önem arz etmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm“Ana Hatlarıyla Kur'ân Kıssaları”adını taşımaktadır. Bu bölümde, kıssa kavramı, Kur'ân kıssalarının özellikleri ve kıssaların amaçları konuları işlenmektedir.“Kur'ân'da Hz. İbrahim Kıssası”başlıklı ikinci bölümde Hz. İbrahim ve kavmi hakkında bilgi verilmekte, onun Nemrud ve avanesi ile giriştiği tevhîd mücadelesi aktarılmaktadır. Üçüncü bölüm“Değerler Eğitimi Açısından Hz. İbrahim Kıssası”başlığını taşımakta, bu bağlamda da Hz. İbrahim kıssasında işlenen değerler, ahlâkî ilke ve erdemler ile olumsuz tutum ve davranışlar incelenmektedir. Elde edilen bulgular Sonuç kısmında verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this Master thesis the subject,“Prophet Abraham's Parable in the Qur'an in terms of Values Education”, is handled. The aim of the research is that analyzing the Prophet in the Qur'an in terms of Values Education. Because, analyzing of the Parable Abraham in terms of Values Education has a great value for understanding of the Parable correctly. The study includes three parts. The first section is called“Parables of the Qur'an”. In this section, the Notion of Parable, Properties and goals of the parables are argued. In the second section is titled like“The Abraham Parable in the Qur'an”. In this part, Abraham and his society and Nimrod and his society are discussed. In the third section is called like“Abraham Parable in terms of Values Education”. Therefore, the values, ethical precepts and virtues and negative treatment and behaviors, which the Parable includes are argued. The findings, which were gained, are given in the part of conclusion.