Türkiye'de belediyelerde mali yapının değerlendirilmesi: Sorunlar ve çözüm önerileri
Evaluation of financial structure in municipalities in Turkey: Problems and solutions
  1. Tez No: 585151
  2. Yazar: ARZU KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF AYŞE ŞAHİN İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediyeler, Mali Yapı, Mali Sorunlar, Türkiye, Local Administrations, Municipalities, Financial Structure, Financial Problems, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bir yerel yönetim birimi olan belediyelerin mali yapısının değerlendirilmesi ve bu değerlendirmeler sonucunda belediyelerin mali yapısında ortaya çıkan sorunların ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin sunulmasıdır. Bu amaçla yerel yönetim ve yerel yönetimin en önemli birimi olan belediyeler ele alınmıştır. Belediyelerin kaynakları daha etkin ve verimli kullanımı, ekonomik büyümeye ve kalkınmaya olumlu katkı sağlamaktadır. Bunun yanında belediyelerin demokrasinin artırılmasına, hesap verebilirliğin sağlanmasına, şeffaf bir ortamın oluşturulmasına da katkıda bulunabileceği saptanmıştır. Refah devletinden sonra yerelleşme eğilimlerinin hız kazanması sonucunda kamusal hizmet arzında da artışlar yaşanmıştır. Bu artan hizmet taleplerinin karşılanması halka en yakın birimler olan belediyeler tarafından en verimli bir şekilde yerine getirileceği ifade edilmiştir. Bu hizmetlerin karşılanması için belediyelerin idari sisteminin doğru bir şekilde oluşturulması gerektiği ve yeterli mali kaynaklara sahip olması gerektiği ifade edilmiş ve Türkiye örneği üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan tüm bu değerlendirmelerde literatür taraması ve tablo analizi yapılarak yol izlenmiştir. Neticede ise, Türkiye'de belediyelerin sürdürülebilir ve düzenli öz gelir kaynaklarının yetersiz olduğu, gelir-gider dengesizliklerinin bulunduğu ve bu dengesizliklerin merkezden yapılan transferlerle karşılanmaya çalışıldığı, belediyelerin mali özerklikten uzak ve gelir oluşturma konusunda merkeze bağlı olduğu saptanmıştır. Belediyelerin etkin ve verimli hizmet sunmaları için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve mali kaynakların artırılması gerektiği ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the financial structure of the municipality, a local government unit in Turkey and this evaluation result of problems arising in the financial structure of municipalities and to present possible solitions to these problems. For this purpose, local government and municipalities, which are the most important units of local government, are discussed. More efficient and efficient use of resources by municipalities contributes positively to economic growth and development. In addition, it was determined that municipalities can contribute to increasing democracy, ensuring accountability and creating a transparent environment. After the welfare state, localization tendencies accelerated and public service supply increased. It is stated that meeting these increasing service demands will be fulfilled in the most efficient way by the municipalities which are closest to the public. That the municipal administrative system fort he provision of these services must be created correctly and should have stated that sufficient financial resources are made and assessments the case of Turkey. All these evaluations were followed by literature review and table analysis. As a result, it was determined that regular and sustainable source of self income in Turkey is inadequate, revenue-expenditure imbalances exist, tried to be covered by transfers from the center of this imbalaces, is far from financial autonomy and is connected to the center on creating revenue. It is foreseen that necessary legal arrengements and financial resources should be increased in order to provide effective and efficient service to municipalities.