Nevşehir ilindeki kesimhanelerden izole edilen staphylococcus aureus izolatlarının moleküler tiplendirilmesi ve vankomisin dirençliliğinin incelenmesi
Molecular typing and investigation of vancomycin resistant of staphylococcus aureus isolated from slaughterhouses in Nevsehi̇r province
  1. Tez No: 585245
  2. Yazar: ÖMER TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN HIZLISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: VRSA, kesimhane, vankomisin, E test, halk sağlığı, VRSA, slaughterhouse, vancomycine, E test, public health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, kesimhanelerde Staphylococcus aureus'un mevcudiyetini, izolatların vankomisin antibiyotiğine duyarlılığını tespit etmeyi ve moleküler tiplendirmesini amaçlamaktadır. Nevşehir İlindeki üç farklı kesimhaneden svap ile alınan; sığır karkası, duvar, bıçak, kesme tahtası yüzeyleri ve kesimhane atık su örnekleri çalışma kapsamında materyal olarak kullanılmıştır. Her bir kesimhaneden; 10 adet sığır karkası yüzeyi, 10 adet duvar yüzeyi, 10 adet bıçak yüzeyi, 10 adet kesme tahtası yüzeyi ve 10 adet atık su olmak üzere, bir kesimhaneden toplamda 50 adet; üç kesimhaneden toplamda 150 adet numune alınarak aseptik şekilde soğuk zincirde laboratuvara ulaştırılmıştır. Yapılan fenotipik ve moleküler identifikasyon testleri PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ile izolatlar S. aureus olarak identifiye edilmiştir. Ayrıca izolatlara E test ile yapılan antibiyotik duyarlılık testi uygulanmış ve S. aureus izolatlarının vankomisine duyarlılıkları tespit edilmiştir. İzolatların genetik yakınlıklarının ortaya konması amacıyla Enterobacterial Repetitive Intergenic Consensus-PCR (ERIC-PCR) yapılmıştır. Çalışmada 150 örnekten 150 izolat elde edilmiş, bu izolatların 65'i (%43.3) fenotipik olarak koagülaz pozitif stafilokok, 6'sı (%4) ise PCR testleri sonucu S. aureus olarak identifiye edilmiştir. Elde edilen S. aureus izolatlarına %5 defibrine koyun kanlı Mueller Hinton Agar kullanılarak E test stripleri (Va 256-0.015 µg/ml, Oxoid, MA0102, İngiltere) yerleştirilmiş ve sonuç olarak vankomisine tüm izolatlar (%100) duyarlı bulunmuştur. Yapılan ERIC-PCR analizine göre izolatların genotipik olarak farklı olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak; çalışmamız için topladığımız örneklerden 6'sı (%4) S. aureus yönünden pozitif bulunmuştur. Hem gıda toksikasyonlarının önüne geçmek hem de karkas kalitesini artırmak ve kırmızı etin raf ömrünü uzatmak için, kesimhanede hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Yapılan antibiyotik duyarlılık test sonucu, direnç tespit edilmemesi sevindirici olmakla birlikte, antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalı ve kullanımları kontrol altında tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to detect the presence of Staphylococcus aureus in slaughterhouses, its antibiotic susceptibility of S. aureus isolates to vancomycin and molecular typing. The samples collected from cattle carcass, wall, knife, waste water and cutting board from three different slaughterhouses in the Province of Nevşehir, in the scope of the study, were used as material. Fifty swab samples of 10 beef carcass surfaces, 10 wall surface, 10 blade surface, 10 cutting board surface and 10 waste water were taken from each slaughterhouse; a total of 150 swab samples, in aseptic conditions under cold chain, were transmitted to the laboratory. Isolates have been identified through phenotypic and molecular identification tests PCR (Polymerase Chain Reaction). In addition, antibiotic susceptibility testing was performed on isolates with E test; and the susceptibility of S. aureus isolates to vancomycin has been detected. Enterobacterial Repetitive Intergenic Consensus-PCR (ERIC-PCR) was employed for genetic diversity of S. aureus isolates. In the study, 150 isolates were obtained from 150 samples, 65 of these isolates (43.3%) were phenotypically identified coagulase positive Staphylococcus; and 6 of them (4%) were identified as S. aureus by PCR tests. Using Mueller Hinton Agar supplemented with 5% defibrinated sheep blood, E test strips (Va 256-0.015 µg/ml, Oxoid, MA0102, UK) were placed on the obtained S. aureus isolates; and consequently all isolates (100%) were found to be susceptible to vancomycin. According to the ERIC-PCR analysis, isolates have been shown to be genotypically different. As a consequence, 6 (4%) of the samples we collected for our study were found to be positive for S. aureus. Special attention should be paid to hygiene conditions in slaughterhouses, both to prevent food poisoning and to improve carcass quality, and to extend the shelf life of red meat. Although it is pleasing that no resistance is detected as a result of our antimicrobial susceptibility test; unconscious use of antibiotics should be avoided, and their use should be kept under control.