Yarı-varyans modeli ile portföy optimizasyonu BİST 100 endeksi üzerinde bir uygulama
Portfolio optimization with semi-variance model: BIST 100 index application
  1. Tez No: 585327
  2. Yazar: SERDAR RAMAZAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KARTAL SOMUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yarı Varyans, Portföy Optimizasyonu, Yatırım, Risk, Semi Variance, Portfolio Optimization, Investment, Risk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Portföy optimizasyonu ile risk minimize edilirken getirinin maksimize edilebilmesi, uzun yıllardır yatırımcıların ve araştırmacıların üzerinde çalıştığı önemli konulardan biri olmuştur. Yapılan çalışmalar ile yatırımcı için risk olgusunun, beklenen getiriden daha öncelikli olduğu görüşü önem kazanmıştır. Yatırımcının öncelikli amacının riski minimize etmek olduğu varsayımından sonra, araştırmacılar ve yatırımcılar riske dayalı yöntemlere odaklanmıştır. Yarı varyans modeli de bu yöntemlerden biridir. Yarı varyans modelinde ortalamanın altında kalan getiriler dikkate alınmaktadır. Bu yönüyle risk ölçümünde yaygın olarak kullanılan varyansa göre, yatırımcının risk algısına daha uygun şekilde yatırım hakkında bilgi elde edilebilmektedir. Çalışmanın temel amacı, bu iki yöntemi BIST-100 Endeksi'nden elde edilen veriler ile karşılaştırmaktır. Çalışmanın sonucunda; yarı varyansa göre oluşturulacak düşük risk toleranslarındaki portföylerin yatırımcıyı ortaya çıkan beklenmedik negatif getiri riskinden ve sistematik riskten daha iyi koruduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With portfolio optimization, maximizing return while maximizing risk has been one of the important issues that investors and researchers have been working on for many years. With the studies, it has gained importance for the investor that the risk phenomenon is more important than the expected return. After assuming that the primary objective of the investor is to minimize the risk, researchers and investors are focused on risk-based methods. Yarı -variance model is one of these methods. In the yarı -variance model, the below-average returns are taken into account. In this respect, according to the commonly used variance in risk measurement, information can be obtained about investing in a more appropriate manner to the risk perception of the investor. The main objective of the study is to compare these two methods with the data obtained from BIST-100 Index. As a result of the study; It is understood that portfolios with low risk tolerances to be created according to semi-variance protect the investor better than negative return risk and systematic risk.