Farklı ısınma protokollerinin futbolcularda çeviklik üzerine akut etkilerinin araştırılması
Investigation of acute effects of different warm-up protocols on agility in footballers
  1. Tez No: 585328
  2. Yazar: NASUH ÇAĞRI GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ŞARVAN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik Isınma, Statik Isınma, Futbol, Çeviklik, Dynamic Warming, Static Warming, Football, Agility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Futbolculara uygulanacak farklı ısınma protokollerinin futbolcularda çeviklik üzerine akut etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya İzmir Mavişehir 79 Yıldız Spor Kulübünün U-16 takımında oynayan 16 gönüllü futbolcu katılmıştır. Katılımcıların boy ve kilo ölçümleri alınmıştır. Katılımcılara farklı zamanlarda dinamik ısınma ve statik ısınma yaptırılarak çeviklik testi, 20 metre sürat koşusu, esneklik testi, dikey sıçrama testi, sırt ve bacak kuvvet testleri uygulanmıştır. Tüm bu veriler windows 10 işletim sistemi altında çalışan SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir. Analizler için; Paired Sample T Test uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya gönüllü olarak katılan 16 katılımcının boy ortalamaları 170,81 cm, kilo ortalamaları 61,93 kg ve yaşlarının ortalaması 15,12 olarak tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada statik ısınma sonrası dikey sıçrama, çeviklik testi, esneklik testi, sırt kuvveti testi, bacak kuvveti testi, 20 metre sürat koşusu testleri uygulanmıştır. Alınan ölçümlerden 1 hafta sonra aynı gruba dinamik ısınma sonrası dikey sıçrama testi, çeviklik testi, esneklik testi, sırt kuvveti testi, bacak kuvveti testi, 20 metre sürat koşusu testi uygulanmış ve sonuçlar kaydedilmiştir. Sonuçlar: Analizler sonucunda, elde edilen bulgulara göre; statik ve dinamik ısınma uygulamalarında 20 metre sürat testinde, dikey sıçrama testinde ve bacak kuvveti testinde istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken (p< 0,05), çeviklik testi, esneklik testi ve sırt kuvveti testlerinde istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Bu sonuçlara göre; futbolcularda uygulanan farklı ısınma protokollerinin çeviklik üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the acute effects of different warm-up protocols on football agility. Materials and Method: 16 volunteer football players who played in U-16 team of 79 Mildiz Sports Club of Izmir Mavisehir participated in this research. Height and weight measurements of the participants were taken. Dynamic warming and static warming were applied to the participants at different times and agility test, 20 meter speed running, flexibility test, vertical jump test, back and leg strength tests were applied. All these data were analyzed in SPSS 22.0 program running under windows 10 operating system. For analysis; Paired Simple T Test was applied. Results: The average height of the 16 participants who participated in the study was 170.81 cm, the average weight was 61.93 kg and the average age was determined as 15.12. In this study, vertical jump, agility test, elasticity test, back force test, leg force test, and 20 meter sprint tests were applied after static warming. One week after the measurements, vertical jump test, agility test, flexibility test, back force test, leg force test, 20 meter sprint test were applied to the same group after dynamic warming and the results were recorded. Conclusions: As a result of the analysis, according to the findings; In static and dynamic heating applications there was a statistically significant difference between 20 meters speed test, vertical jump test and leg streght test showed a istatisticalliy signicant difference (p 0.05). According to these results; It can be said that different warming protocols applied in football players do not make a significant difference on agility.