Yetişkinlerde öz-şefkat düzeyi ve kişilerarası bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of self-compassion and interpersonal attachment styles in adults
  1. Tez No: 585381
  2. Yazar: ZEYNEP SEREN VARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, Bağlanma, Güvenli Bağlanma Stili, Kaçınan Bağlanma Stili, Kaygılı Bağlanma Stili, Self-compassion, Attachment, Secure attachment, Avoidant attachment, Anxious attachment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde öz-şefkat düzeyinin, kişilerarası bağlanma stilleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, İstanbul ilinde ikamet eden, en az lise mezunu ve özel bir eğitim kurumunun çeşitli şubelerinde çalışan 18-65 (X ̅ = 30.64, SS = 11.16) yaş aralığındaki 280 kadın ve 114 erkekten oluşan toplam 394 yetişkine, geçerliği ve güvenirliği Türk kültürü için sınanmış olan psikometrik ölçekler uygulanmıştır. Buna göre bu araştırmada, demografik bilgi formunun yanı sıra, öz-şefkat ölçeği ve yetişkin bağlanma stilleri ölçekleri veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde SPSS 23.00 kullanılmış olup, toplanan veriler betimleyici istatistik analizleri ile birlikte korelasyon, regresyon, t-test ve çok yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, güvenli bağlanma, öz-şefkat faktörlerinden kendine karşı nezaket ve birbaşınalığı artırırken, ortak insanlık bilinci ve aşırı özdeşleşmeyi azalttığını ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, kaygılı bağlanma stilinin, öz-şefkat faktörlerinden kendini yargılama, ortak insanlık bilinci, birbaşınalık, bilinçli farkındalık ve aşırı özdeşleşme düzeylerini artırırken; kendine karşı nezaketi azaltttığı ortaya konmuştur. Kaçınmacı bağlanma stilinin ise, öz-şefkat faktörlerinden kendini yargılama, ortak insanlık bilinci, birbaşınalık, bilinçli farkındalık ve aşırı özdeşleşmeyi arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to investigate the relationship between self-compassion level and interpersonal attachment styles in adults. For this purpose, Turkish version of psychometric scales including demographic information form, self-compassion scale and adult attachment styles scale were applied to 394 adults (280 women, 114 men) between the ages of 18-65 (X ̅ = 30.64; SS = 11.16) who are at least high school graduates and working in various branches of a private educational institution. SPSS 23.00 was used for the analysis of the research data. Accordingly, the data were analyzed by utilizing correlation, regression, t-test and Analysis of Variance (ANOVA) besides descriptive statistics. The findings of the study revealed that secure attachment style increases self-kindness and isolation, while reducing common humanity and over identification. The results also showed that while anxious attachment style increases self-judgment, common humanity, isolation, mindfulness, and over identification; reduces self-kindness. Moreover, avoidant attachment style increases self-judgment, common humanity, isolation, mindfulness and over identification.