Yetişkinlerde öz-şefkat ile vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkinin saptanması
Determining the relationship between self-compatibility and body weight and eating disorders in adults
- Tez No: 743925
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Öz-şefkat, vücut ağırlığı, yeme bozuklukları, yeme davranışı, Self-compassion, body weight, eating disorders, eating behavior, eating attitude. Date: 26.03.2022
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma 19-65 yaş arası yetişkinlerde öz-şefkat ile vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasındaki ilişkinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma İstanbul'da 19-65 yaş arasındaki 434 birey ile çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. Bireylerin sosyodemografik bilgilerinin sorgulanmasının yanında öz-şefkat düzeyini belirleyen Öz-Şefkat Ölçeği Kısa Formu, yeme bozukluğu riskini ölçen Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği ve yeme davranışlarındaki olası bozuklukları saptayan Yeme Tutum Testi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan 434 bireyden 298 birey kadın, 136 birey erkektir. Beden kütle indeksi ile öz-şefkat arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, vücut ağırlığı ve yeme bozuklukları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki gözlenmiştir. Öz-şefkat ve kısıtlamaya dayalı yeme bozukluğu riski arasında anlamlı ve negatif bir ilişki söz konusudur (p=-0,133). Cinsiyet göz önüne alındığında öz-şefkat düzeyi erkeklerde kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunurken, yeme bozuklukları riski kadınlarda erkeklerdekinden anlamlı olarak daha yüksektir. Eğitim düzeyine göre öz-şefkat düzeyi değerlendirildiğinde eğitim düzeyi ortaokul olan bireylerin öz-şefkat düzeyi, eğitim düzeyi üniversite olanlara göre daha yüksektir. Ayrıca yaş ile diyet yapma davranışı arasında da pozitif bir ilişki gözlenmiştir (p=0,102). Öz-şefkat; yetişkin bireylerde ağırlık artışı, obezite ve yeme bozuklukları riski oluşumuna karşı koruyucu bir faktördür. Bireylerin sağlıklı ve tam bir iyilik halinde olabilmeleri için beslenme uzmanları ile ruh sağlığı çalışanları multidisipliner çalışma anlayışını benimsemelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between self-compassion and body weight and eating disorders in adults aged 19-65 years. The study was carried out with 434 participants (19-65 years age) in Istanbul. Sociodemographic information questionnaire form and Self-Compassion Scale Short Form, which determines the level of self-compassion, Eating Disorder Assessment Scale, which measures the risk of eating disorders, and Eating Attitude Test, which detects possible disorders in eating behaviors, were applied. In the present study, 298 individuals were female and 136 individuals were male with a total 434 participants. While there was no significant relationship between body mass index and self-compassion, a significant positive correlation was found between body weight and eating disorder risk. There was a significant negative correlation between self-compassion and the risk of restriction eating disorder (p=-0,133). The level of self-compassion was found to be significantly higher in men than women. In addition, eating disorders risk was significantly higher in women than men. Self-compassion level was evaluated according to the education level, as a result the self-compassion level whose education level was secondary school was higher than university level. In addition, a positive significant relationship was observed between age and dieting behavior (p=0,102). Self-compassion; weight gain in adults is a protective factor against the risk of obesity and eating disorders. Dietitians and mental health professionals can adopt a multidisciplinary approach to work in order to facilitate individuals' well-being.