Celâluddîn Muhammed b. Ahmed eş- Şâfi el-Mahallî ve el-Envâru'l-Mudiye fî Medhi Hayri'l-Beriyye
Jalal Al-din Mohammed bin Ahmed Al- Shafi'i Al-Mahalli and critical edition of his work named Al-Enwar Al-Modiâa fi Medhi Khayr Al-Bariyya
- Tez No: 585455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SENEM CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Celâluddîn El-Mahallî, el-Envâru'l-Mudiye fî Medhi Hayri'l-Beriyye, İmam El-Bûsîrî, Kasîde-i Bûrde, Bûrde, Kaside, Jalal al-Din El-Mahalli, al-Enwar al-Modiâa fi Medhi Khayr al-Bariyya, İmam al-Bûsîrî, Kasîde-i Bûrde, Bûrde, Kaside
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın konusu“Celâluddîn Muhammed b. Ahmed eş- Şâfi el-Mahallî ve onun eseri el-Envâru'l-Mudiye fî Medhi Hayri'l-Beriyye'nin Tahkîki oluşturmaktadır. Bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte kaside çeşidi, Celâluddîn el-Mahallî (Ö. 864/1459), İmam el-Bûsîrî (ö. 695/1296) ve Kasîde-i Bûrdesi hakkında bilgi verilmiştir. Kasîde-i Bûrde'nin yazıldığı tarihten günümüze kadar İslam alemine ve Türk edebiyatına etkisinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, İmam El-Bûsîrî ve Kasîde-i Bûrdesi hakkında bilgi verilmiştir. İmam El-Bûsîrî'nin, hayatı ve eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde, Celâluddîn el-Mahallî 'nin, hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezimizin konusu olan ”Kasîde-i Bûrde“ detaylı olarak tanıtılmıştır. Tarihteki gelişimine, İslam alemindeki etkisine, katkısına ve önemine vurgu yapılmıştır. Üçüncü bölümde üç yazma nüshadan istifade edilerek ”Kasîde-i Bûrde" nin Tahkîki yapılmış ve bu eser tenkitli neşre hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the investigation of Jalal al-Din Mohammed bin Ahmed al- Shafii al-Mahalli and his work al-Enwar al-Modiâa fi Medhi Khayr Al-Bariyya. This study consists of an introduction and three parts. In the introduction of the thesis, information is given about the variety of kaside, Jalal al-Din Al-Mahalli, Imam Al-Bûsîrî and his work Kasîde-i Bûrde. However, the effect of Kasîde-i Bûrde on the Islamic world and Turkish literature has been mentioned since the date of its writing. In the first part of the thesis, information is given about Imam El-Bûsîrî and his work Kasîde-i Bûrde and the life and works of Imam El-Bûsîrî are introduced. In the second part of the thesis, information about Jalâl al-Ddîn El-Mahalli's life, scientific personality and works are given. The subject of the thesis, Kasîde-i Bûrde, has been introduced in detail and it has been emphasized its development in history, its influence, contribution and importance in the Islamic world. In the third part, Kasîde-i Bûrde was examined by using three manuscripts and was prepared to critical edition.