İlköğretim öğrencilerinde aile tutumları ile işeme bozuklukları ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between family attitudes and voiding dysfunctions in Primary school students
  1. Tez No: 585597
  2. Yazar: NAZİFE OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ŞEYDA ÖZBIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İşeme Bozuklukları, Anne Baba Tutumu, İlköğretim Öğrencileri, Okul Hemşiresi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma ilköğretim 7-10 yaş grubu öğrencilerde işeme bozukluğu olan çocukları saptamak ve anne-baba tutumları ile ilişkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın tipi tanımlayıcı, korelasyonel bir çalışmadır. Örneklemi 470 öğrencinin annneleri oluşturmaktadır. Çalışmamızda İşeme Bozuklukları Semptom Skoru (IBSS) Ölçeği ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARİ) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri ile sunulmuştur. Değişkenler arası ilişkilerde pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda öğrencilerin %8,5'inde işeme bozuklukları semptomlarının olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte öğrencilerin %11,7'sinde diürnal enürezis, %14,9'unda nokturnal enürezis gözlenmiştir. Annelerin gösterdikleri demokratik ve anne rolünü reddetme tutumu ile IBSS'den aldıkları puanlar arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur (p < 0.05). Hem riski olan hem de risksiz olan öğrencilerin annelerin gösterdikleri sıkı disiplin tutumu ile IBSS'den aldıkları puanlar arasında pozitif bir korelasyon olduğu saptanmıştır (p < 0.05). Sıkı disiplin uygulamaları arttıkça işeme bozuklukları artmaktadır. Sonuç: Okul sağlığı hemşireleri; öğretmenler ve öğrencilerin aileleri ile işbirliği içinde olarak bu konuda farkındalık eğitimleri planlamalı ve girişimlerde bulunmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to determine the children with voiding dysfunctions in primary school students aged 7-10 and to investigate the relationship between parental attitudes. Method: The type of the study is a descriptive, correlational study. The sample consisted of 470 students's mothers. In our study, Voiding Dysfunctions Symptom Score (IBSS) and Parent Attitude Research Instrument (PARI) were used. The data obtained from the research are presented with number percent, average and standard deviation values. Pearson correlation analysis was used for the relationships between variables. Results: In our study, 8,5% of the children had symptoms of voiding disorders. However, 11,7% of children had diurnal enuresis and 14,9% had nocturnal enuresis.