Azerbaycan'ın lojistik performansının dış ticarete etkisi
The effect of Azerbaijan's logistics performance on foreign trade
- Tez No: 585626
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL ÇETİNDERE FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Lojistik Performans, Dış Ticaret, Panel Düzeltilmiş Standart Hatalar, Azerbaijan, Logistics Performance, Foreign Trade, Panel Corrected Standard Errors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uluslararası lojistik ve küresel taşımacılık hizmetleri pazarı, maliyetleri en aza indirmek ve katma değer yaratmak için hem şirketlerin hem de devletin dikkatini çekmektedir. Dış ticaret küreselleşen dünyada daha da önemli hale gelmektedir ve Azerbaycan'da da her geçen gün dış ticaretin önemi artırmaktadır. Ekonomik kalkınmanın diğer alanlarında olduğu gibi, Azerbaycan'da ulaşım altyapısının modernleştirilmesi için büyük ölçekli projeler yürütülmektedir. Eşsiz coğrafi ve jeopolitik koşullara sahip Doğu ve Batı kavşağında yer alan Azerbaycan, dünya ekonomisinin ulaşım sektöründeki gelişmelerden uzak kalmamıştır. Lojistik sektörünün gelişimi dış ticaretin gelişmesine, dış ticaretin gelişmesi de lojistiğin gelişmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda çalışmada lojistik performansın dış ticarete olan etkisinin araştırılması amacıyla, Azerbaycan'ın lojistik performansının dış ticarete olan etkisi ortaya konulmuştur. Araştırmada panel verilerin regresyon tahmininde, en küçük kareler yönetimi yerine Beck ve Katz'ın (1995) Panel Düzeltilmiş Standart Hatalar (Panel-Corrected Standard Error - PCSE) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. 2017 yılında Azerbaycan ile en fazla dış ticaret (ithalat ve ihracat) yapan 10 ülke (İtalya, Türkiye, Rusya, Çin, Almanya, Ukrayna, ABD, İsrail, Çek ve Kanada) verileri kullanılarak, Panel Veri Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda Azerbaycan'da ticaret ve taşımacılık ile bağlantılı altyapı kalitesi dışındaki diğer lojistik performans göstergelerinin dış ticaret üzerinde anlamlı bir etki olmadığı tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırmada Azerbaycan'da lojistik ve dış ticaret sektöründe faaliyet gösteren ilgili kişilerin, kurumların dikkatini çekeceği ve gelecekte yapılan araştırmalar için önem arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The international logistics and global transport services market draws the attention of both companies and the government to minimize costs and create added value. Foreign trade is becoming more and more important in the globalizing world and the importance of foreign trade is increasing in Azerbaijan. As in other areas of economic development, large-scale projects are underway to modernize the transport infrastructure in Azerbaijan. Located at the junction of East and West with unique geographical and geopolitical conditions, Azerbaijan is not far from the developments in the transportation sector of the world economy. The development of the logistics sector leads to the development of foreign trade and the development of foreign trade leads to the development of logistics. In this context, in order to investigate the effect of logistic performance on foreign trade, the impact of logistic performance of Azerbaijan on foreign trade has been revealed. In the regression estimation of panel data, Beck and Katz's (1995) Panel Corrected Standard Error (PCSE) method was used instead of least squares management. The most foreign trade with Azerbaijan in 2017 (imports and exports) that 10 countries (Italy, Turkey, Russia, China, Germany, Ukraine, USA, Israel, Czech and Canada) using data from the Panel Data Analysis was conducted. As a result of the research, it was determined that other logistic performance indicators other than the infrastructure quality related to trade and transportation have no significant effect on foreign trade. In this study, it is thought that the interested persons in the logistics and foreign trade sector in Azerbaijan will attract the attention of the institutions and will be important for future researches.