Depoculuk işletmeleri, depoculuk işletmelerinin maliyetleri ve denetlenebilirliği: Azerbaycan gıda sektöründe bir uygulama
Storage companies, the application of storage costs and controllability in food sector of Azerbaijan
- Tez No: 609995
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ DOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Depolama, Lojistik Maliyetler, Lojistik, İşletme gideri, Muhasebe, Storage, Logistics, Logistics Costs, Accounting
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüz ekonomisindeki, teknoloji, iletişim ve ulaşım alanındaki gelişmeler, ürünleri tedarik etmeyi ve ürünlerini dünyanın her yerinden işletmeler için satmayı mümkün kılmaktadır. Bunu lojistik faaliyetler olarak tanımlayabiliriz, bilgi yönetimi, taşıma, paketleme, depolama, stok yöndetimi siparişlerin iletilmesi ve muhafaza faaliyetlerinde kalite ve miktarları değiştirdi. İşletmeler, bu faaliyetlerin etkin yönetimi ile rekabet avantajı sağlamanın ve müşteri memnuniyeti seviyesinin artmasının farkındalar. Bu gelişmeler lojistik maliyetlerin işletme maliyetlerindeki payını büyük oranda artırmıştır. Bu gelişmeler, lojistik maliyetlerdeki artıştan kaynaklanmaktadır ve işletmenin finansal performansını etkilemeye devam etti. Lojistik maliyetler nedeniyle, toplam işletme maliyetlerinde yüksek bir orana sahip olmak ve doğrudan finansal performansı etkilemek, işletmelerin bu maliyetleri azaltmak, muhasebe yöntemleri içinde ve dışında araştırmalara yol açtı. Bu bağlamda, işletmeler bugün lojistik maliyetlerini azaltmak için birçok strateji geliştirmiştir. Çalışmamızda esas amaç bir Azerbaycan'da gıda sektöründe depoculuk hızmetleri sunan işletmenin depolama alanı için her metrekareye düşen aylık ve yıllık maliyetlerini araştırmak olmuştur. Bunun akabinde öncelikle sözü geçen işletmenin yıllık verileri toplanmış, toplanan veriler analiz edilmiştir. Sonuç olarak asıl amaç işletmenin yıllık giderini ve bir metrekareye düşen aylık ve yıllık maliyetlerini bulmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in today's economy, technology, communication and transportation make it possible to procure products and sell their products to businesses all over the world. This could be defined as logistics activities, and changed the quality and quantities in transport, storage, handling, order delivery, information management, inventory management, packaging and storage. Businesses are aware of providing competitive advantage and effective customer management by increasing the efficiency of these activities. The main goal of our study was to investigate the monthly and annual costs per square meter for the storage facilities of an enterprise offering storage services in the food sector of Azerbaijan. Then, the annual data of the specified enterprise were first collected and the collected data was analyzed. As a result, the main goal was to find the annual expenses of the enterprise, as well as the monthly and annual costs per square meter.