Yerel projelerin yerel kalkınmadaki yeri: SERKA örneği
Local projects in local development: Sample of SERKA
  1. Tez No: 585716
  2. Yazar: TAMER AĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKTAN SEVİNÇ, DOÇ. DR. MELTEM İNCE YENİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Projeler, Büyüme ve Kalkınma, TRA2 İlleri, Yerel Kalkınma, SERKA, Local Projects, Growth, Development, Iğdır province, Kars province, Ardahan province, Ağrı province, Local Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde hem özel hem de devlet destekli çeşitli projeler ve programlar yürütülmektedir. Projeler coğrafi olarak uluslararası, ulusal, bölgesel ve yerel projeler olarak sınıflandırılabilmektedir. Bu çalışma Iğdır ilinde 2010 ile 2018 yılları arasında yürütülen ve tamamlanan projelerin yerel ekonomiye etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç için 2010-2018 yıllarında belirlenen projelere verilen hibe ve fonların miktarı, bu desteklerin belirtilen yıllar içinde yerelde sağladığı getiriler ve yerel kalkınmaya/büyümeye etkisi ortaya konulmaya çalışılacaktır. 2010 ile 2018 yılları arasında Iğdır'daki kamu kurum, kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, yabancı elçilikler, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve yabancı devletler tarafından yürütülen, tamamlanan ve koordine edilen projelerin yıllar içinde yereldeki etkisi, proje başvurularında hangi konular üzerinde ağırlıklı durulduğu, başvurusu kabul edilen projelerin hangi konuları kapsadığı belirlenecek, verilen destekler ve projelerin uygulanmasıyla ortaya çıkan çıktılar arasındaki ilişkiler irdelenecektir. Bununla beraber başvurusu kabul edilen projelerin ilin stratejik kalkınma planı ve yıllık kalkınma planlarına ne düzeyde bağlantılı olduğu da araştırılacaktır. Bu durumlar göz önünde bulundurularak ilimize verilen hibe, fon ve kaynaklarla ilgili sağlıklı dağılımın yapılıp yapılmadığını, günümüz sorunları açısından yapılan öngörüler, stratejik hesaplamalar üzerinde durularak 2023 büyüme programı doğrultusunda ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel büyüme hedeflerine yönelik uygun proje desteklerinin durumu üzerinde değerlendirmelerde bulunulacaktır. Ayrıca, 2010 ile 2018 yılları arasında yapılan faaliyetlerin paketlerin yereldeki etkisi AB uyum müktesebatı açısında değerlendirilecektir. Değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkan çıktıların detaylı analizi yapılarak, bu analiz üzerinden Türkiye'de ve TRA2 bölgesinde yürütülen projelerin daha etkin uygulanabilmesi için çözüm ve öneriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, a variety of projects, both private and government supported, are being implemented. Projects can be classified geographically as international, national, regional and local projects. This study was carried out in Iğdır in order to determine the local economy effects of the projects completed between 2010 and 2018. For this purpose, the amount of the grants and funds awarded to the projects determined in the years 2010-2018 will be tried to be proved, the effects of these supports on the locally provided income and the local growth. The effect of the completed and coordinated projects carried out by public institutions, organizations, non-governmental organizations, foreign embassies, the European Union, the United Nations and foreign states in Iğdır between years 2010 and 2018 over the years, which subjects are emphasized on the project applications, the topics covered by the accepted projects will be determined and the relations between the outputs given by the implementation of the projects and the supports given will be examined. However, it will also be investigated to what extent the proposed projects are linked to the strategic and annual development plans of the province. Considering these situations, it will be evaluated whether there are healthy distributions related to the grants, funds and resources that are brought to bear, whether there are appropriate project supports for economic, commercial, social and cultural growth targets in line with the 2023 growth program, focusing on predictive and strategic calculations made in terms of today's problems. In addition, the impact of the packaged activities of the activities between 2010 and 2018 will be evaluated in the EU harmonization acquis. performing a detailed analysis of the resulting output as a result of the evaluation, through this analysis solution for more effective implementation of projects and Igdir in Turkey and recommendations will be presented.