Yıldız dergisi (1938-1954) odağında sinema dergiciliği ve modernleşmeye bir bakış
A look at magazine publishing of cinema and modernization focusing on the magazine yildiz (1938-1954)
  1. Tez No: 585720
  2. Yazar: İDRİS AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, Journalism, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Sinema, Sinema Dergiciliği, Yıldız dergisi, Modern, Modernization, Cinema, Magazine Publishing of Cinema, the Magazine Yıldız
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın konusu 1938-1954 yılları arasında yayınlanmış Yıldız dergisinin sinema dergiciliği faaliyetlerini ortaya koymak ve derginin modernleşmeyi nasıl yansıttığını betimlemektir. Türk sineması 1914'ten itibaren ilk denemeleri yapmış, ardından tiyatral havaya bürünmüş, 1939'dan itibaren 1950'ye kadar Geçiş Dönemi adı verilen süreçte arayışlar yaşamıştır. Yıldız dergisi bu dönemde modern bir sinema kurulmasına katkıda bulunmuştur. Sinema dergiciliğinde büyük bir boşluğu doldurmuş ve sinema dergiciliğinin kurumsallaşmasında önemli rol oynamıştır. Modernleşmenin yeni yaşam biçimlerini olumlayarak okuyucuya aktarmış ve tanıtmıştır. Cumhuriyet modernleşmesinin erken dönemlerinde sinemanın modernleşmesinde, sinema dergiciliğinin modernleşmesinde ve Türk toplumunun modernleşmesinde katkıları olmuştur. Bu çerçevede modernleşmeye ilişkin temel kavramlar irdelenmiştir. Türk modernleşmesinin tarihsel izleri, basının pozisyonu ve Türk sinemasının ilk dönemi üzerinde durulmuştur. Son olarak Yıldız dergisinin yayıncılık faaliyetleri belirlenmiş haberlerinde modernleşmeyi nasıl sunduğu irdelenmiştir. Bu amaçla derginin haberleri içerik analizine tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to point out the Magazine Yıldız's activities of magazine publishing of cinema which was published between 1938 and 1954 and to describe how the Magazine reflected modernization. Turkish cinema started its first trials from 1914, then it turned into a theatrical mood, and it searched for new ways in the period from 1939 to 1950 called transitional period. The Magazine Yıldız contributed to the establishment of a modern cinema in this period. The Magazine was highly functional and filled a huge gap in the field of magazine publishing of cinema. It has a key role for institutionalization of magazine publishing of cinema, and it conveyed and introduced modernization's new ways of living by affirming them. The Magazine made a contribution to the modernization of cinema, magazine publishing of cinema and the modernization of Turkish society in the early period of republic modernization. Accordingly, underlying concepts were questioned depending upon modernization. Historical traces of Turkish modernization, position of the press, and the early period of the Turkish cinema were the key issues. Finally, the Magazine Yıldız's publishing activities were determined, and it was analysed how the Magazine presented modernization via its news. What the Magazine published was subjected to content analysis for this purpose.