Psikotik bozukluklarda (Şizofreni, paranoid bozukluk, şizoaffektif bozukluk, bipolar bozukluk) belirti taraması ve dağılımı
The symptom screening and its dispersion in psychotic disorders (Schizophrenia, paranoid disorder, schizoaffective disorder and bipolar disorder)
  1. Tez No: 585721
  2. Yazar: MERVE EĞRİBEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoz, Şizofreni, Bipolar Bozukluk, Şizoaffektif Bozukluk, Pozitif ve Negatif Belirtiler, Psychosis, Schizophrenia, Bipolar Disorder, Schizoaffective Disorder, Positive and Negative Symptoms
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma psikiyatri hastanesinde tedavi gören şizofreni, bipolar bozukluk ve şizoaffektif bozukluk hastalarının belirti taramasını yapıp dağılımlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada Negatif Sendrom Ölçeği yerine daha kısa ve pratik ölçütlerin kullanılıp kullanılamayacağı belirlenmek istenmiştir. Bunun için Negatif Sendrom Ölçeğinden oluşturulan 7 maddelik belirti grubu hastalara sorulmuş ve Negatif Sendrom Ölçeği puanlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu puanlar arasında bir ilişki bulunursa, negatif belirtilerin kısa sürede belirlenebileceği düşünülmüştür. Araştırmanın amacına yönelik olarak üç ayda, belirlenen ölçütlere uyan 32 hasta araştırma kapsamına alınmıştır. Hastalara araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği, SCL-90-R Belirti Tarama Listesi ve Negatif Sendrom Ölçeğinin maddelerinden oluşturulan 7 maddelik belirti soruları uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ortalama, standart sapma, ortanca, en küçük, en büyük, frekans, yüzde olarak verilmiştir. Negatif Sendrom Ölçeği ile 7 maddelik belirti grubu puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted with the aim of analyzing the dispersion by screening the symptoms of the patients who have schizophrenia, bipolar disorder and schizoaffective disorder and undergo a treatment in the psychiatry hospital. The objective of this study has been to determine whether shorter and more practical measures can be used instead of Negative Syndrome Scale. For this reason, the symptom group with 7 articles that was constituted of Negative Syndrome Scale was asked to the patients and it was compared with the points of Negative Syndrome Scale. It was thought that negative symptoms could be determined in a short time if any relation was found between these points. 32 patients who fitted into the specified measures were included in the scope of research to the purpose of the study. The symptom questions with 7 articles, which were constituted of Sociodemographic Information Form, Positive and Negative Syndrome Scale, SCL-90-R Symptom Checklist and Negative Syndrome Scale prepared by the researcher, were implemented on the patients. Descriptive statistics were given as mean, standard deviation, median, minimum, maximum, frequency and percentage. No significant differences were found between the points of Negative Syndrome Scale and the symptom group consisting of 7 articles.