Nietzsche'de sanat ve yalan ilişkisi
The relationship between art and lies in Nietzsche
  1. Tez No: 585741
  2. Yazar: YUSUF AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Sanat, Yalan, Hakikat, Ahlak, Nietzsche, Art, Lies, Truth, Morality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada sanatını merkeze alarak Nietzsche'nin sanat üzerinden yalanla ilişkisi ele alınmıştır. Nietzsche'nin insanın varlığına yönelik iradeden yüz çevirme olarak gördüğü ahlakı, insanın iradesini kısıtladığı için eleştirerek ahlakı da tamamen yok saymak yerine, yanlış anlaşılan ve yanlış uygulanan ahlakı yıkıp yerine bunların insan iradeli merkezli olarak savunduğu ahlak dile getirilmiştir. Nietzsche için realiteyi değiştirme çabası olarak görülen sanat ile insanın hayatta kalması için başvurmak zorunda kaldığı ve aynı zamanda hakikati de koruduğu yalanı ilişkilendirerek; Nietzsche için önemli bir yere sahip olan hakikat kavramıyla, sanat ve yalan kavramları dile getirilmiştir. Bu çalışma giriş, sonuç ve üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Nietzsche'nin ahlaka yaklaşımı detaylı bir şekilde verilmiştir. Nietzsche'nin ahlaka yaklaşımının temelini oluşturan efendi ahlakı ve köle ahlakı değerlendirilmiştir. Aynı zamanda Nietzsche'nin ahlak anlayışında yalana da değinilmiştir. İkinci bölümde, Nietzsche'nin felsefesinin temelini oluşturan sanat ele alınmıştır. Sanata yüklediği anlam doğrultusunda Apolluncu sanat ve Dionysoscu sanat karşılaştırılarak, bu iki sanatın birleşimim olan trajik sanata yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Nietzsche'nin hakikat kavramına yüklediği anlamdan yola çıkarak, hakikatin sanat ve yalan ile olan ilişkisine yer verilmiştir. Sonuç bölüm ise, üç ana bölümü kısaca değerlendirildikten sonra, sanat ve yalan ilişkisi özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, Nietzsche's relationship with lying through art is taken into consideration by focusing his art on the center. Instead of completely ignoring the morality that Nietzsche perceives as the denial of the will for the existence of man, because he restricts the will of the human being, he demolishes the misunderstood and wrongly applied morals and instead advocates them as human-centered. By associating the art that is seen as an attempt to change reality for Nietzsche, the lie that one has to resort to in order to survive and at the same time protects the truth; With the concept of truth, which has an important place for Nietzsche, the concepts of art and lies are expressed. This study consists of introduction, conclusion and three main sections. In the first part, Nietzsche's approach to morality is given in detail. Master ethics and slave ethics, which form the basis of Nietzsche's approach to morality, are evaluated. Nietzsche's understanding of morality is also referred to as a lie. In the second part, the art that forms the basis of Nietzsche's philosophy is discussed. The Apollonian art and the Dionysian art were compared in line with the meaning it attaches to art, and the tragic art, which is a combination of these two arts, is included. In the third chapter, the relationship between truth and art and lies is given from the meaning that Nietzsche puts on the concept of truth. The final section, after briefly evaluating the three main sections, summarizes the relationship between art and lies.