Çocukluk çağı travması olan kadınlarla, çocukluk çağı travması olmayan kadınlar arasında; cinsel işlev ve cinsel doyum karşılaştırması
Comparison of sexual function and sexual satisfaction between women with childhood trauma and women without childhood trauma
- Tez No: 585746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, İstismar, İhmal, Cinsel İşlev, Cinsel Doyum, Childhood Traumas, Anxiety, Abuse, Negligence, Sexual Function, Sexual Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı travması olan kadınlarla, çocukluk çağı travması olmayan kadınlar arasında cinsel işlev ve cinsel doyum karşılaştırması yaparak, çocukluk çağı travmasının kadınlarda cinsel işlev ve doyumu etkileyip etkilemediğini, aralarında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktadır. Araştırmada 132 kişi arasından seçilen, 80 kadın katılımcı yer almıştır. Sadece 18-65 yaş aralığında olan, mental problemleri olmayanlar dahil edilmiştir. Araştırma birebir dağıtılmış olup, katılımcılara, demografik bilgilerin alınması için“Sosyo-demografik Veri Formu”,“Kadın Cinsel İşlev Ölçeği”ve“Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği”, çocukluk çağında yaşanan travmatik olayları sorgulamak için“Çocukluk Çağı Travma Ölçeği”kullanılmıştır. Anketler 132 kişiye uygulanmış olup; 40, çocukluk çağı travması olan kadın, 40, çocukluk çağı travması olmayan kadın olarak 80 kişilik iki gruba ayrıldı. Travma yaşama durumu, yaş ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre karşılaştırmak için parametrik analiz teknikleri uygulanmıştır. Analizler gerçekleştirilmeden önce, ölçme araçlarından elde edilen puanların normal dağılıma sahip olup olmadığı araştırılmıştır. Bu doğrultuda ölçeklerden elde edilen puanlara ait çarpıklık ve basıklık değerleri hesaplanmıştır. Bu doğrultuda Kadın Cinsel İşlev ölçeğine göre; Travması olan katılımcıların istek ve uyarılma puan ortalamaları, travması olmayan katılımcıların ise ağrı puan ortalamaları anlamlı olarak daha yüksektir.“Golombok-Rust Cinsel İşlev Ölçeğine”göre; travması olan katılımcıların sıklık, iletişim, doyum, kaçınma, dokunma, vaginismus, anogazmi anlamlı olarak daha yüksektir. Travması olmayan katılımcıların; sıklık, iletişim, doyum, kaçınma, vaginismus, anorgazmi ve“Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği”toplam puan ortalamalarında yaşa, eğitime bağlı anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Travması olan katılımcıların; sıklık, iletişim, doyum, kaçınma, dokunma, vaginismus, anorgazmi ve“Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği”toplam puan ortalamalarında yaşa, eğitime bağlı anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare sexual function and satisfaction of women with and without childhood trauma in order to examine whether childhood trauma effects sexual function and satisfaction and there is a correlation between them. 80 female participants were selevted among 132 participants aging between 18 and 65 with no mental disorder. Surveys were distributed in person and Socio-demographic Data Form, Female Sexual Function Index and Glombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS) were applied to collect demographic information and Childhood Trauma Questionnaire was employed to investigate traumatic incidents in childhood. The questionnaires were applied to 132 people; The study group was divided into two groups as 40, women with childhood trauma, 40 and 80 women without childhood trauma. To compare traumas accorting to age and educational level variables parametric analysis techniques are applied. Analysis, surveying tools before points are investigated on whether you have a normal distribution. In this respect the scale resulting from the points belonging to the skewness and excess kurtosis values were calculated. In this respect the female sexual Function scale; The participants request the trauma and non-trauma to the average score of arousals, pain points average of participants is significantly higher.“Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction”. trauma is the frequency of participants, communication, satisfaction, avoidance, touch, vaginismus, anorgasmia is significantly higher. Trauma, non-participants; often, communication, satisfaction, avoidance, vaginismus, Anorgasmia and Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction depending on the average total points, there is no significant difference in age. Trauma of participants; often, communication, satisfaction, avoidance, touch, vaginismus, Anorgasmia and“Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction”depending on the average total points, there is no significant difference in age