Uşak ve çevresinde Arapça öğretiminin problemleri ve çözüm yolları
Proplems and solutions of Arabic teaching in Uşak and its environs
  1. Tez No: 585804
  2. Yazar: AYDIN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN AKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arabic Teaching, Education Problems, Teacher-Student, Imam-Hatip, Theology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
“Uşak ve Çevresinde Arapça Öğretiminin Problemleri ve Çözüm Yolları”başlıklı tez çalışmasında ders içerikleri; materyalleri ve yöntemlerinin değerlendirilmesi; program ve ders yeterlikleri; ölçme-değerlendirme sistemleri ile öğrencilerin dil eğitimini etkileyen diğer unsurlar araştırılıp incelenmiştir. Çalışmada, konuyla ilgili Arapça, İngilizce ve Türkçe'de yayımlanmış kaynaklardan yararlanmaya çalışılmıştır. Nicel bölümü üzerinde çalışırken, %56'sı kız (n=250) ve %44'ü erkek (n=193) olmak üzere toplamda 443 öğrenciden, nitel bölümünde ise 21 öğretmen katılımcıdan yardım alınmış ve bu araştırma bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmuştur Çalışmanın giriş kısmında Arap dili hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Türkiye'de Arapça öğretimi, Arapça öğretiminde izlenen yöntemler, gramer öğretimindeki yöntemler, Türkiye'de Arapça öğretim kurumları, Arapça öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve problem durumu hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi, evren – örneklem, verilerin toplanması, veri toplama araçları ve verilerin analizi konuları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde öğrenci ve öğretmen sorunlarına ilişkin bulgular ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılmıştır. Anahtar Kelimeler Arapça, Eğitim Öğretim Sorunu, Öğretmen-Öğrenci, İmam Hatip, İlahiyat
Özet (Çeviri)
In the thesis with the title of“the problems and solutions of Teaching Arabic in Uşak and its neighbourhood”, course content, materials and evaluation of teaching methods, programs, course sufficiency, testing and evaluation systems with other issues affecting language education are examined and analysed. In the thesis, it was tried to get benefit from sources published in English, Arabic and Turkish related to topic. In the quantitative section; % 56 female students and (n=250) %44 male students (n=193) totally 443 students are selected. In qualitative section, 21 teacher participants shared their ideas including an introduction, three sections and a conclusion. Introductory section included a general information about Arabic language. In the first section, it is given information of teaching Arabic in Turkey, methods of teaching Arabic, methods of grammatical structures, Arabic teaching institutions in Turkey, difficulties and problems of teaching Arabic. Second section is about methods of survey and interview, gathering of data, instruments of gathering data and analysis of data. In third section, findings of teacher- student based problems are examined in detail. In conclusion section, a general evaluation is made.