Etkinlik ölçümünde bulanık veri zarflama analizi: İç anadolu bölgesinde bulunan ağız ve diş sağlığı merkezlerinde bir uygulama
Vague data enveloping analysis in activity evaluation: An application in oral and dental health centers in Central Anatolia
  1. Tez No: 585839
  2. Yazar: ŞERİFE ÇİDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH UMARUSMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vague Data Enveloping Analysis, Data Enveloping Analysis, Fuzzy Logic, Oral and Dental Health Centers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
İşletmelerin rekabet ortamında yaşamlarını devam ettirebilmek için doğru analizler yaparak etkinliklerini ölçmeleri gerekmektedir. Etkinliklerini ölçebilmek için kullandıkları yöntemlerden biri Veri Zarflama Analizidir. Veri Zarflama Analizinin doğru ve tam bilgi verebilmesi için girdi ve çıktıların hatasız girilmesi gerekmektedir. Hastane gibi hizmet amacı taşıyan girdi ve çıktıların net olmadığı kurumlarda ise VZA, hatalı sonuçlara neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı bu tarz işletmelerde hatalara karşı daha az duyarlı olan Bulanık Veri Zarflama Analizi kullanılmaktadır. Bu çalışmada; Sağlık Kavramı, Ağız ve Diş Sağlığı ile ilgili kavramlar, Veri Zarflama Analizi, Bulanık Mantık ve Bulanık VZA açıklanmıştır. Nicel bir çalışma olup, İç Anadolu Bölgesinde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri incelenmiştir. Bu merkezlerin girdi ve çıktılarında kesinlik olmaması açıcından Bulanık Veri Zarflama Analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem ile İç Anadolu Bölgesinde bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin etkin çalışıp çalışmadıklarını ölçmek amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler :Bulanık Veri Zarflama Analizi, Veri Zarflama Analizi, Bulanık Mantık, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri
Özet (Çeviri)
Organisations are required to evaluate their activities using accurate analysis in order to sustain their existence in the competition environment. One of those methods to be used to evaluate their activities is the Data Enveloping Analysis. In order for the Data Enveloping Analysis to give accurate and precise information, the inputs and the outputs are obliged to be entered flawlessly. Data Enveloping Analysis cause inaccurate results within the organisations such as hospitals the aim of which is public service and the inputs and the outputs of which are unclear. Therefore, Vague Data Enveloping Analysis which is more sensitive to mistakes is used within such organisations. This study defines the Health notion as well as the concepts related to Oral and Dental Health, Data Enveloping Analysis, Fuzzy Logic and Fuzzy VZA. Within this quantitative study, Oral and Dental Health Centers located in the Middle Anatolian Region of Turkey have been examined. Since the inputs and the outputs of these centers are imprecise, Vague Data Enveloping Analysis method has been used. Using this method, it has been aimed to evaluate whether the Oral and Dental Health Centers in the Middle Anatolian Region of Turkey have been able to work efficiently.