Markowitz ve Elton – Gruber yöntemleri ile portföy optimizasyonu ve BİST 100 endeks verileri üzerine uygulanması
Portfolio optimization with Markowitz and Elton – Gruber methods and application to BIST 100 index data
- Tez No: 585840
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKSARAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Portföy Optimizasyonu, Markowitz Ortalama-Varyans Yöntemi, Elton-Gruber Portföy Seçim Modeli, Portfolio Optimization, Markowitz Mean-Variance Method, Elton-Gruber Portfolio Selection Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Gelişen ve her geçen gün daha büyük bir küresel piyasa haline gelen günümüz dünyasında, yatırımcı veya portföy yöneticileri için karar alma süreçleri çok daha zor hale gelmektedir. Her ne kadar bilim ve teknolojinin ilerlemesine paralel olarak yapılan çalışmalarla söz konusu süreç kolaylaştırılmaya çalışılsa da piyasaların dinamik bir yapıya sahip olması yatırımcıları belirsizlik içerisinde bırakmaktadır. Söz konusu belirsizliğin ortadan kaldırılabilmesi için optimizasyon temeline dayanan birçok portföy seçim modeli vardır. Bu çalışmada, 2017 yılında BIST 100 Endeksinde sürekli işlem gören 85 adet şirkete ait hisse senetlerinin günlük getirileri ile endekse ilişkin günlük getiriler veri olarak kullanılmıştır. Araştırmaya yönelik analizler için MS Office Excel 2010 programından yararlanılmıştır. Araştırma yöntemi olarak, Markowitz Ortalama Varyans ve Elton-Gruber yöntemleri ele alınmıştır. Söz konusu yöntemlerle optimal portföyler elde edilerek her iki yöntem karşılaştırılmış ve yatırımcı için en uygun portföy bileşimi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
It is getting much more harder for the investor and the portfolio manager to take a decision in today's World which evolves and becomes such a bigger global market day by day. Even though the aforesaid process has been tried to get simplified by means of the Studies conducted which is in parallel with the progression of science and Technology, the fact that the markets have dynamic characteristics has created an uncertainity among the investors. To take this uncertainty away, there are lots of portfolio selection patterns which are based on the optimization method. In this study, the daily outcomes of stocks which belongs to 85 companies trading securities in BIST 100 Index and the returns concerning the index are conducted as a data. MS Office Excel 2010 programme has beed used as a reference for the analyses on the research. As a Research method, Markowitz Mean-Variance Method and Elton-Gruber has been handled. The optimal portfolios were obtained with these methods and the results were compared. The most suitable portfolio composition for the investor has revealed.