İşletmelerde farklılıkların yönetimi: Özel sektör çalışanlarının farklılık algısına yönelik bir araştırma
Diversity management in business: A research for the diversity perception of private sector employees
  1. Tez No: 585884
  2. Yazar: EMRE VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, İşgücü Çeşitliliği, Diversity, Diversity Management, Workforce Diversity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bireyler çeşitli özellikleri nedeniyle farklı sınıf, grup ya da statülere ayrılmaktadır. Dış görünüşleri itibariyle birbirinden farklı olan insanlar aynı zamanda, çeşitli inançlara, değerlere, görüşlere, tercih ve eğilimlere sahiptir. Farklı kimlik, inanç ve değerlere sahip bireylerin bir arada yaşama zorunluluğu söz konusu farklılıklara saygı duymayı gerektirmektedir. Her bireyin eşit yaşam hakkına sahip olduğuna ve hiç kimsenin farklılıkları nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılamayacağına olan inanç her geçen gün önem kazanmıştır. 1960'lı yıllarda ABD'de kadınlar ve azınlıklar lehine başlayan hak arama mücadelesi farklılıkların yönetimi kavramının temellerini oluşturmaktadır. Eşitlik ve eşit istihdam üzerine başlatılan toplumsal mücadele, 1980'li yıllarda yönetsel bir konuya dönüşmüştür. 2000'li yıllarla birlikte hız kazanan küreselleşme süreci; mal ve hizmet piyasalarında olduğu kadar emek arzında da köklü değişimlere neden olmuştur. İşgücünün değişen demografik yapısı ve serbest piyasa ekonomisinin rekabete hız kazandırması, işletmelerin işgücü çeşitliliğine bakış açılarında değişime neden olmuştur. İşgücü çeşitliliğinin işletmeler için verimliliğe ve karlılığa dönüştürülmesi farklılıkların etkin yönetilmesini gerektirmektedir. Farklılıklar karşısında adil ve eşit bir yaklaşım sergilenmesi, liyakata önem verilmesi, farklılıkların yaratıcı ve yenilikçi gücünün zenginlik olarak görülmesi işletmeler için önem kazanmıştır. Gerçekleştirilen alanyazın araştırmalarında özel sektör çalışanlarının farklılık algılarının değerlendirilmesine ilişkin sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, alanyazına katkı sağlayacağı düşünülen bu çalışmada öncelikle farklılık ve farklılık boyutları açıklanmıştır. İkinci bölümde, kavramsal bir çerçeve oluşturularak farklılıkların yönetiminin işletmeler için ifade ettiği anlam, kazanım ve riskler ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise özel sektör çalışanlarının farklılık algısını değerlendirmeye yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında işgücü çeşitliliği, örgütsel adalet, kimlik, değerler, uygulamalar ve örgütsel iletişim boyutlarına yönelik sorular yöneltilerek çalışanların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, işletmedeki çalışma süresi ve iş pozisyonundan oluşan demografik değişkenlerle ilişkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals are divided into different classes, group or statuses due to their various characteristics. People who are different from each other in terms of appearances also have various beliefs, values, opinions, preferences and tendencies. The obligation to live together for individuls with different identities, beliefs and values requires respect for these differences. The belief that each individual has an equal right to life and that no one can be discriminated against because of their differences has gained importance in progress of time. The struggle for rights in favor of women and minorities which began in USA in the 1960's, constitutes the basis of the concept of diversity management. The social struggle which was initiated for equality and equal employment has turned into a managerial issue in the 1980's. The globalization process which accelerated with the 2000s has caused radical changes in labour supply as well as in the supply of goods and services. The changing demographic structure of the workforce and the competition which has been accelerated by the free market economy have led to changes in the view the workforce diversity of business. To transform workforce diversity into productivity and profitability for business needs effective diversity management. Fair and equal approach to diversities, to pay attention to merit and to evaluate the creative and innovative power of diversities as wealth has gained importance for business. Searchs conducted in the field of literature have shown that there are a limited number of studies on the evaluation of diversity perception of private sector employees. In this context, in this study , diversity and diversity dimensions are explained primarily. In the second part, a conceptual framework has been composed and the meaning, acquisition and risks of diversity management for business are discussed in detail. In the third part, a survey was carried out to evaluate the diversity perception of private sector employees. Within the scope of the research, the relationship between the demographic variables consisting of gender, age, marital status, education level, working time in the business and job position were evaluated by raising questions about the diversity of the workforce, organizational justice, identity, values, practices and organizational communication dimensions.