Lev Nikolayeviç Gumilyov ve eserlerindeki Türk algısı
The perception of Turks in the works and Lev Nikolayevich Gumilev
  1. Tez No: 585898
  2. Yazar: HACER YATKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Tarih, Western Linguistics and Literature, History
  6. Anahtar Kelimeler: Lev Nikolayeviç Gumilyov, Türkoloji, Etnogenez, Etnos, Passionerlik, Lev Nikolayevich Gumilyov, Turcology, Ethnogenesis, Ethnos, Passionarnost
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada maksat, ünlü bir Rus bilim adamı olan ve ülkemizde yeterince tanınmayan Lev Nikolayeviç Gumilyov'un tanıtılmasına yönelik küçük bir katkıda bulunmaktır. Gumilyov tarihçi ve birçok alanda da ün salmış olmakla birlikte Türk tarihiyle de ilgilenmiş bir Türkolog'dur. Türklerin kökeni kabul edilen Hunlar ile alakalı çalışmaları olup“Hunlar”adlı bir kitabı da bulunmaktadır. Yaşadığı dönemde, Türklük üzerine yaptığı araştırmalarından ötürü, defaatle tutuklanmış, sürgünlere gönderilmiş, önüne engeller çıkarılmış ve çalışmalarına destek bulmakta zorlanmıştır. Ancak yine de vazgeçmemiş ve araştırmalarına devam etmiş, kendi kuramı olan“Etnogenez”bazında Türklerin ve birçok etnosun Orta Asya coğrafyasında şekilleniş, yükseliş ve düşüşlerini açıklamıştır. Çalışmalarında, Türklere dair, dönemin Sovyet ve Batı kaynaklarındaki 'barbar Türkler' algısını yıkarak dikkatleri çekmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a small contribution to the introduction of Lev Nikolayevich Gumilyov, a famous Russian scientist who is not well known in our country. Gumilyov is a historian and a Turkologist who is also interested in Turkish history, although he has a reputation in many fields. He also has written a book called“Huns”, which is related to the Huns that is considered to be the origin of the Turks. During his lifetime, he was repeatedly arrested for his research on Turkishness, sent to exile, obstructed and had difficulty finding support for his work. However, he did not give up and continued his research and explained the formation, rise and fall of Turks and many ethnos in Central Asia on the basis of his own theory“Ethnogenesis”. In his works, he drew attention to Turks by subverting the perception of 'Barbarian Turks' in Soviet and Western sources of the period.