Sağlık ekonomisi bağlamında 'Taşımalı sağlık sistemi': Kars örneği
Bussed health system' in the context of health economics: The case of Kars
- Tez No: 586048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZYAKIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Economics, Public Administration, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Hizmetleri, Kars, Taşımalı Sağlık Sistemi, Health, Health Economics, Health Services, Kars, Bussed Health System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sağlık ekonomisi, ekonominin bir alt dalı olup günümüzde gittikçe önemi artan bir alandır. Sağlık ekonomisinin ana inceleme alanı sağlık hizmetleridir. Sağlıklı bir topluma sahip olmak ve ülkelerin varlığını sürdürebilmeleri için bireysel sağlıkla mümkündür. Toplumun sağlıklı her bir ferdinin, iktisadi anlamda üretim faktörü olması sebebiyle ekonomi ile sağlık arasında sağlam bir bağ söz konusudur. Sağlık ekonomisi kavramı ekonomi bilimi içerisinde oldukça yeni olmasına karşılık, sağlığın korunması ve çeşitli sağlık hizmeti uygulamaları insanlık tarihi kadar eskidir. Bu çalışmada birinci bölümde sağlık kavramı ve sağlık ekonomisi üzerinde durularak tanımı ve boyutları ele alınmıştır. İkinci bölümde literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise saha araştırması yapılarak Kars sağlık sisteminin genel bir durumunun analizi yapılmıştır. Kars ilinde sağlık sektöründeki eksikliklerden dolayı Kars'ta yaşayan bireylerin sağlık olanaklarından yararlanmak için Erzurum ilini taşımalı sağlık sistemi olarak kullanmaları ve bu sistemde bireylerin yaşadıkları mağduriyetler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Health economics is a sub-branch of the economy and is an increasingly important field today. The main field of study of health economics is health services. It is possible to have a healthy society and individual health for the countries to survive. Since every healthy individual of the society is an economic production factor, there is a strong link between the economy and health. Although the concept of health economics is quite new in the science of economics, health protection and various health care practices are as old as human history. In this study, the definition and dimensions of health concept and health economics are discussed in the first chapter. In the second part, literature review is done. In the third section, a general survey of the Kars health system was conducted by field research. Due to the deficiencies in the health sector in Kars, the use of Erzurum as a transportable health system by individuals living in Kars to benefit from health facilities and the grievances experienced by individuals in this system were examined.