The contemporary problem of refugees, and asylumseekers as a biopolitical case
Biyopolitika bağlamında günümüz mültecileri ve sığınmacılar
  1. Tez No: 586056
  2. Yazar: SEMA GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyopolitika, Mültecilik, Mülteciler, Foucault, Agamben, Arendt, Biopolitics, Refugees, Foucault, Agamben, Arendt
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Modern dünyada, insan yaşamı bir değer olarak merkezde dursa da, dünyanın birçok yerinde yaşamdan ziyade kitlesel ölümlere tanık oluyoruz. Bazen tek bir kişinin ölümü çok büyük yankı uyandırırken, denizlerde, kamplarda mülteci ve sığınmacıların ölüme terk edilmeleri bir acıma duygusu dahi uyandırmayabiliyor. Terör, hastalık ve ekonomik kriz gibi birçok gerekçe öne sürülerek mültecileri ve sığınmacıları kendi ülkelerine kabul etmek istemeyen“gelişmiş”ülkeler her geçen gün ördükleri duvarları daha da yükseltmektedir. Dünya genelinde hemen herkes insan hayatının kutsiyetini ve ayrım gözetmeksizin insanların eşit olduğunu vurgulayan evrensel öğretilerle yetiştirilirken, bu durum büyük bir paradoks yaratıyor. Bu çalışma, bu çarpıcı ama sıklıkla göz ardı edilen bu paradoksu irdelemeyi amaçlıyor. Söz konusu paradoksu ifşa etmek için, biyopolitik yönetim mantığını irdelemenin ölüme terk etmenin ardında yatan zihniyete dair yeni bir perspektif sunacağını düşünüyorum. Michel Foucualt'nun, Giorgio Agamben ve Hannah Arendt'in çalışmalarını merkeze alarak, biyopolitik yönetim mantığının en temel insani ilkeleri yok ederek günümüz dünyasını nasıl şekilllendirdiğini analiz etmeye çalışacağım.
Özet (Çeviri)
Even though as a value,“life”is one of the inseparable parts of government agendas in modern world, we have been witnessing more and more deaths all over the world. While sometimes the death of someone creates a big drama, the death of huge number of refugees under bad conditions cannot arouse even sadness. Bringing forward reasons like terror, health or economic crisis, supposedly many“developed”countries do not allow refugees to enter their lands, even building walls to prevent them from crossing their borders. This creates a big paradox, that is, almost every child around the world is raised, believing certain international doctrines based on the sacredness of human life and equality among human beings without any discrimination. This thesis aims to analyze this striking but frequently ignored paradox. I will try to investigate the mentality behind the biopolitical management to reveal this paradox by proposing that this discussion can give us a new theoretical perspective in the issue. I will rest upon the works of Michel Foucault, Giorgio Agamben and Hannah Arendt to show how biopolitics has shaped today's world, destroying most basic humanistic principles.