Zoe Jenny'in 'Das Blütenstaubzimmer' adlı romanında figürlere psikolojik yaklaşım
Psychological approach to figures in Zoe Jenny's 'Das Blütenstaubzimmer'
- Tez No: 586099
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZENNUBE ŞAHİN YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Kişilik Bozuklukları, Anlatım Teknikleri- Figürler, psychology, personality disorder, narrative techniques, personalities
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda ele aldığımız“Das Blütenstaubzimmer”adlı roman oldukça gündemde olan bir konuya, aile ilişkilerine ve kişilerin ruhsal durumlarına ayna tutmuştur. Yazarın hayatından da kesitler sunan yapıt, bu doğrultuda otobiyografik verilerden yararlanılarak ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde yazar Zoe Jenny‟in yazın dünyası ve Alman Yazınındaki yeri irdelenmiştir. Bu ilk bölümde yazarın dili, stili, yazma becerisi, başarıları ve bu başarılar sonucunda almış olduğu ödüllere yer verilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde romandaki tüm önemli figürler ele alınmıştır. İkinci bölümde, romanın öncelikle iki önemli figürleri incelenmiştir. Bu iki önemli figürler önce tek başlarına, daha sonra birbirleri ile olan ilişkileri açısından ele alınmıştır. Romanın teması bu iki figür üzerine kurulu olduğundan söz konusu figürlere ağırlık verilmiştir. Yapılan araştırmalar neticesinde çalışmamız daha çok kişilik bozuklukları çerçevesinde şekillenmiştir. Üçüncü bölümde ben anlatıcı ile arkadaşları arasındaki etkileşimleri incelenmiştir. Çalışmamızda psikoloji alanından yararlanılmış ve bu alandan uygun kitaplar ile figürlerin ruh dünyasına yaklaşılmıştır. Sonuç kısmında da ele alınan bu konulardan çıkarılan sonuç ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The novel“Das Blütenstaubzimmer”reflects a topic, which is on the front burner. The topic of the novel is about family relations and the state of mind of the involved people. The novel also reflects sections of the author‟s life by stating some biographic issues. The first chapter of the novel tells us about the world of writing of the author Zoe Jenny and its position in the German writing. In the first chapter, we can see the language, style, writing skill of the author. All these issues show us the success of the writer and her awards, which she got for her success. The second and third chapter is about all essential personalities. Especially, the second chapter reflects two important personalities. First, the two important personalities are separately discussed and then the relationship between these personalities. As the topic of the novel is based on these two personalities, a special focus of the reader‟s attention is made of these personalities. At the end of my research, I noticed that my work is based rather on the personality disorder of the involved people. In the third chapter, the activations and relationships between the first-person narrator and her friends are analysed. In my work, In my work, the psychology field has been used and the books are approached to the spirit world. In the conclusion part, the results obtained from these subjects are presented.