Colonialism, racism, and hypocricy in Zoe Wicomb's you can't get lost in Cape Town and Joseph Conrad's heart of darkness
Zoe Wicomb'da sömürgecilik, ırkçılık ve ikiyüzlülük Cape Town'da ve Joseph Conrad'ın karanlıkların kalbinde kaybolmazsınız
- Tez No: 725874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANAZ ALIZADEH TABRIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, emperyalizm, fildişi, ırkçılık, ayrımcılık, apartheid sistemi, Colonialism, imperialism, ivory, racism, segregation, apartheid system
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez, dünya tarihinin en karanlık dönemi olarak bilinen Afrika kıtasındaki batı sömürgeciliğinin sömürgecilik kavramlarını ve ırkçı tutumlarını ele almaktadır.Tarihte, siyahlar ve beyazlar arasında tüm dünyada büyük yanlış düşünceler yaygındı.Joseph Conrad ve Zoe Wicomb'un çalışmaları, Afrika'daki ırkçılık ve üstünlük duygusu ile birlikte ayrımcılık ve köleleştirme gibi kavramları ele alıyor.Bu iki romanda sömürgeciliğin gerçek yüzü ve gerçeği ile Batı emperyalizminin Karanlık Kıta'daki ikiyüzlülüğü oldukça açıktır.Afrika'da din ve medeniyeti yaymak istediklerini iddia ediyorlar ama esasında, önemsedikleri tek şey güç ve para için yerlileri kendileri için çalıştırmak ve sömürmek.Heart of Darkness'ta yazarın kendisinin Kongo eyaletindeki deneyimini ve fildişi açısından beyazların açgözlülüğünü görüyoruz.Ayrıca, güç kıskançlığı ve para, sömürgecileri acımasız canavarlara ve vahşilere dönüştürdü; ten renkleri ile koyu tenli insanlardan daha üstün olduklarını düşünüyorlar.Bir yandan, Zoe Wicomb'un Cape Town'da Kaybolamazsınız (1987), apartheid sistemi ve ayrılık dönemi (Apartheid) sırasında daha büyük toplumsal sorumlulukları ve küçümseme, mülksüzleştirme ve etnik alçaklığın özelliklerini sembolize etmek için önemli ve fiziksel atıklar kullanır .Bu ırkçı sistem,“Siyahlar”ve“Beyazlar”olarak sınıflandırılanların yaşam tarzlarını bir yandan sahip olduklarından ve el emeğinden yararlanırken, diğer yandan da beyaz olmayan Güney Afrikalıları tehlikeli ve uygunsuz kalanlara riskli bir yakınlığa sürükledi.Öte yandan benim tartışma argümanım, Conrad'ın roman aracılığıyla Avrupa sömürgeciliğine bir yatkınlık sergilemesidir.Ancak bu önyargı, sömürgecilerin gaddarlığını haklı çıkararak metin boyunca açık, gizli ve ima yoluyla sürdürülür.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the notions of colonialism and the racist attitudes of the western colonialism in the African continent, in which it is known as the darkest period of world's history. Among history, massive erroneous thoughts were widespread among the whole world between the black and white people. Joseph Conrad's and Zoe Wicomb's works deal with such concepts of racism and sense of superiority along with segregation and enslavement in Africa. It is quite clear in these two novels the real face and the truth of colonialism and the hypocrisy of the western imperialism in the Dark Continent. They claim they want to spread religion and civilization in Africa, but in fact, they only care for power and money by exploiting the natives to work for them. In Heart of Darkness, we see the experience of the author himself in Congo state and the greedy of the whites in terms of ivory. In addition, jealousy of power and money turned the colonizers into brutal monsters and savages; thinking that their skin color is superior to the dark skinned people. On the one hand, You Can't Get Lost in Cape Town (1987) by Zoe Wicomb employs significant and physical wastes to symbolize larger societal responsibilities and features of underestimate, expropriation, and ethnic vileness during the system of apartheid and separation period (Apartheid). As this racist system attempted to diminish the lifestyles of those classified as“Blacks”and“Whites,”while benefitting from their possessions and manual labor, it brought non-white South Africans into risky closeness to perilous and improper remaining. On the other hand, my argument of debate is that Conrad exhibits a predisposition for European colonization through the novel, however the prejudice is apparent, secretly, and allusively perpetuated all through the text by justifying the brutality of colonialists.