Bilim ve sanat merkezlerindeki öğrencilerin müzik dersinde karşılaştıkları problemler ile müzik dersine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of the problems encountered in music course by the students in science and art centers and of their attitudes towards the music course, according to various variables
  1. Tez No: 586179
  2. Yazar: ELÇİN ARSLAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP PARASIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, bilim ve sanat merkezi, üstün yetenekli çocuklar, Music education, science and art centre, gifted children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Antalya ili ve Alanya ilçesi Bilim ve Sanat Merkezi'nde müzik eğitimi görmekte olan üstün yetenekli çocukların müzik dersine karşı tutumlarını çeşitli değişkenler üzerinden değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma, betimsel türde ve genel tarama modelindedir. Öncelikle, araştırmanın problem durumuna yönelik alanyazın taraması yapılmıştır. BSM'lerde, müzik dersleri konuları kapsamında öğretmenlerin derslerinde hangi öğretim yöntemlerini kullandıklarını belirlemek üzere, görüşme formu uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Yapılacak olan uygulamalar için, öğrenciler, müzik derslerine ilgilerinin tespitine yönelik geliştirilen tutum ölçeği testine tabi tutulmuştur. Yaş, cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre öğrencilerden elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapılmıştır. Ayrıca tutum puanlarının ve anket cevaplarının dağılımları için frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunluğunu kız öğrencilerin oluşturduğu, en çok katılımın 5. Sınıflardan ve en yoğun yaş grubunun 11 yaş grubundaki öğrencilerden oluştuğu belirlenmiştir. Öğrencilerin BSM'leri çoğunlukla kendilerinin tercih ettiği, müzik derslerine karşı tutumlarının da olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bilim Sanat Merkezi ve normal okullardaki müzik dersi konularının birbirinden farklılık gösterdiği, BSM'de müzik dersinin ve enstrüman eğitiminin daha detaylı öğrenildiği, sınıfların fiziki şartlarının yeterli olduğu, öğrencilerin enstrüman çalma ve öğrenmede herhangi bir güçlük çekmediği sonuç olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin cinsiyet, sınıf ve yaş değişkenlerine göre müzik dersine karşı tutumları değerlendirilmiştir. Öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre müzik dersi tutum puanlarının değişmediği belirlenmiştir. Sınıf değişkenine göre 8. ve 2. sınıfların müzik dersine karşı tutumlarının diğer sınıflara göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yaş değişkenine göre 8, 15 ve 16 yaş gruplarının müzik dersine karşı tutumlarının diğer yaş gruplarına göre daha yüksek olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to assess the attitudes of gifted children who study music in Science and Arts Centre in Alanya District of Antalya Province, based on various variables. Method: The research is descriptive and of a general survey model. First of all, the literature was searched in terms of the problem situation of the research. Interview form was applied to determine which teaching methods the teachers used in their courses within the scope of topics of music courses in Science and Arts Centres and the results were analyzed. For the applications to be made, the students were subjected to the attitude scale test developed to determine their interest in music courses. Statistical analyzes of the data obtained from the students according to age, gender and class variables were performed. In addition, frequency (f) and percentage (%) values were used for the distribution of attitude scores and questionnaire responses. Findings: It was determined that the majority of the students participated in the study were female students, and the highest participation rate was composed of 5th grade students and the most intensive age group consisted of 11-year-old students. It was determined that, mostly, the students preferred SAC' themselves and their attitudes towards music courses were positive. Conclusion: It was determined that the subjects of music courses between Science Art Centres and normal schools differed from each other, music courses and instrument education were learned in more detail, physical conditions of the classes were sufficient, and students did not have any difficulty in playing and learning instruments in SAC's. Students' attitudes towards music courses were evaluated according to gender, class and age variables. It was determined that students' attitude scores for the music course did not change according to gender. According to the class variable, the attitudes of 8th and 2nd grade students towards music courses were higher than the other grades. According to the age variable, it was obtained that the attitudes of 8, 15 and 16 age groups towards music courses were higher than the other age groups.