Kentsel pazarlama ve marka şehir oluşturmada gastronomi turizminin etkileri (Gaziantep örneği)
The effects of gastronomy tourism in urban marketing and brand city building (Example of Gaziantep)
- Tez No: 586225
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN PEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şehir pazarlaması, şehir markalaşması, gastronomi turizmi, Gaziantep, City marketing, city branding, gastronomy tourism, Gaziantep
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Araştırmada Gaziantep'i ziyaret eden misafirlerin gastronomi deneyimleri ve bu deneyimlerden yola çıkarak Gaziantep Mutfağı hakkında sonuçların elde edilmesi, bunun kentsel pazarlama ve marka şehir oluşturmaya etkisininin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda1 Nisan 2019-15 Temmuz 2019 tarih aralığında Gaziantep'te konaklayan ve gastronomi turizmi kapsamında çeşitli yeme-içme tesislerini ziyaret eden 407 yerli turiste anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda Kişisel Bilgi Formu, Gastronomi Turizmi Ölçeği ve Şehir Markalaşması Ölçeği yer almaktadır. Araştırma verilerinin analizinde 23.00 yazılımı kullanılmıştır. Verinin analiz tekniği olarak basit doğrusal regresyon, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü ANOVA ve Post Hoc testlerinden LSD Test kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre gastronomi turizmine ilgi şehir yönetiminden beklentileri ve şehir düzenine yönelik algısıyı azaltmakta, şehrin markalaşmasına desteği artırmaktadır. Yiyecek-içecek işletmelerine yönelik algı şehir ile ilgili farkındalıklar, şehirdeki etkinlikler ve alışveriş imkanları ile birlikte şehrin doğası ve düzenine ilişkin algıyı artırmaktadır. Yiyecek içeceklerden memnuniyet şehir halkı ve şehir düzenine yönelik algıyı artırırken, şehir doğasına yönelik algıyı azaltmaktadır. İşletme çalışanlarından memnuniyet şehir doğasına yönelik algıyı artırmaktadır. Gaziantep'in gastronomi imajına yönelik algı ise şehir ile ilgili farkındalıklar, şehirdeki etkinlikler ve alışveriş imkanlarına ve şehir halkına yönelik algıyı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to obtain the results of the guests who visited Gaziantep and the gastronomic experiences of Gaziantep and to determine the effect of this on urban marketing and brand building. For this purpose, a questionnaire was applied to 407 local tourists who stayed in Gaziantep between April 1, 2019 and July 15, 2019 and visited various food and beverage facilities within the scope of gastronomic tourism. The questionnaire applied includes Personal Information Form, Gastronomy Tourism Scale and City Branding Scale. 23.00 software was used in the analysis of the research data. Simple linear regression, independent samples t-test, one way ANOVA and Post Hoc LSD Test were used as data analysis techniques. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings of the research, interest in gastronomy tourism decreases the expectations from the city administration and perception of the city order and increases the support for the branding of the city. The perception of food and beverage enterprises increases the perception of the city's nature and order with the awareness of the city, activities and shopping opportunities in the city. Satisfaction with food and beverages increases the perception of the city people and the city order, and reduces the perception of the city's nature. Satisfaction from business employees increases the perception of the nature of the city. On the other hand, the perception of Gaziantep's gastronomy image increases the awareness about the city, activities and shopping opportunities in the city and the perception of the city people.