20 yaş dişi variasyonları
- Tez No: 58629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Wisdom tooth, Third mollars variations, Impacted third mollars, 20 yaş dişi, Dens seratinus
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
“Wisdom tooth”adıyla da anılan 20 yaş dişlerinin variasyonlarını incelemek amacı ile 1 Ocak 1996- 1 Ekim 1996 tarihleri arasında 48 mandibulla, 52 maksilla'dan çekilen III. molar dişler (63 kadın-37 erkek) makroskopik olarak incelendi. III. molarların bulunduğu çene yarısı, erupsiyon yaşları, mesio-distal çapları, kron-kök ucu arası uzunlukları, tüberkül ve kök sayıları, ağırlıkları, dişin çekim nedeni ve çekim yaşı, dişin ağızda kullanım süresi bulundukları çene yarısına göre gruplandırılarak elde edilen bulgular değerlendirildi. Yapılan inceleme sonucu III. molarların ağızda kullanım süresi kadınlarda 6-7 yıl, erkeklerde ise bu sürenin 12 yıla kadar uzadığı görüldü, incelenen 48 mandibular dişte, mesio-distal uzunluğun ortalama 8,8 mm, kron-kök ucu arası uzunluğun 18,8 mm, kök sayısının ortalama 2, tüberkül sayısının ortalama 4 tane, diş ağırlığının ortalama 1.84 gr. erupsiyon yaş ortalaması 22, çekim yaşı ortalaması 26 olduğu görülmüştür. Bu dişlerin çekim nedenlerini % 46 ile çürük oluşturmaktadır. İncelenen 52 maksillar dişte; mesio-distal uzunluğun ortalama 9,6 mm kron- kök ucu uzunluğu ortalama 19 mm. Kök sayısı ortalama 2, tüberkül sayısı ise 4,3 arasında değişmektedir. Dişin ortalama ağırlığı 2.10 gr. olup erupsiyon yaşı 21 çekim yaşı ise 35 dir. Maksilladaki dişlerin çekim nedenini de %60 ile çürük oluşturmaktadır. Çalışmamızda incelediğimiz dişlerin çekim nedenlerini büyük bir oranla çürük oluşturduğu için insanlarımıza ağız bakımının önemini anlatmak gerektiğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
“wisdon tooth”between 1 January-1 October 1996 the III. molar teeth (63 female-37 male) which are removaled from 48 mandibulla, 52 maxilla are examined in makroskopical forms. The discoveries which are found are appraived. The eruption ages of third- molars, the reason of extract tooth and extraction age, mesio-distal diameters of, the disyance between coroner-origin tip, tubercul and origin numbers, weights the half of the chin which has teeth, the teeth susing time in math seperated in groups which presented chin halfs. The result of examination third molar s in mouth for women 6-7 years and for man this time become remote in 1 2 years. In 48 mandibulla teeth which are examined, mesio-distal distance average 8,8 mm coroner-origin tip is average 18,8 mm., number of origin is averation 2, number of tubercul teeth average is 4. The weight of teeth average 1.84 gr and the eruption age averation 22, extract age average 26 and % 46 corias tooth contain of the reasons of the teeth extract. In 52 maxilla teeth which are examined; mesio-distal distance average 9,6 mm., coroner-origin tip distance average 19 mm. The number of origin are 2, tubercul numbers substitute between 4,3. The %60 carious tooth contain of the reason of the extract tooth too in maxilla teeth. High rate of cariow tooth contain of the reasons of the extract teeth. So we tell the people the importance of mouth clearess and we suggest that to spread of. Key Words : Wisdom tooth, Third mollars variations, Impacted third mollars, 20 Age Teeth, Dens seratinus