Mandibula interforaminal bölgede mental sinire ait anterior loopun uzunluğunun Türk popülasyonunda dental volumetrik tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the length of the anterior loop of the mental nerve in the interforaminal region of the mandibula by dental volumetric tomography in Turkish population
- Tez No: 691395
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental volumetrik tomografi (DVT), mental foramen, anterior loop, Dental volumetric tomography (DVT), mental foramen, anterior loop
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Cerrahi uygulamalarda işlem öncesi anatomik yapıların, varyasyonların ve mevcut patolojilerin değerlendirilmesi radyolojik görüntüleme yöntemleri sayesinde olmaktadır. Dental volumetrik tomografi (DVT) bu noktada istenilen özellikleri sunan bir görüntüleme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran ve herhangi bir sebeple DVT alınmış hastalarda AL yaygınlığının ve uzunluğunun Türk populasyonunda retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Planlanan bu retrospektif çalışmada 519 (288 kadın, 231 erkek) hastaya ait DVT görüntüleri incelenmiştir. 20 yaş üstü hastalar, mental foramen ve interforaminal alanın net olarak izlendiği görüntüler çalışmaya dahil edilirken mandibular patolojisi bulunan ve görüntüsü net olarak izlenemeyen görüntüler çalışma dışı bırakılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma), ANOVA, t testi ve ki kare testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda yaşları 20 ile 67 arası değişmekte olan 519 hasta ve 1038 mental foramen üzerinde yapılmış olup olguların %45.8 erkek %54.2 kadın hastalar tarafından oluşmaktadır. Olgularda sağ loop görülme oranı %52,63, sol loop görülme oranı %45,9 olup sadece sol loop olanların oranı %6, sadece sağ loop olanların oranı %12,7 olup her iki loop görülenlerin oranı %39,9 hiç loop görülmeyenlerin oranı %41,4'tür. Sağ loop ölçümleri incelendiğinde en düşük 1,1 mm, en büyük 6,41 mm olup ortalaması 3,56 mm'dir. Sol loop ölçümleri incelendiğinde en düşük 0,8 mm en yüksek 6 mm olup ortalaması 3,47 mm'dir. Sonuçlar: Bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında olgularda AL görülme olasılığının yüksek olduğu ve maksillofasiyal cerrahi girişimler öncesi AL uzunluğunun ölçülmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Before attempting an intervention in the mandibular interforaminal area, it is important to have knowledge about the anterior segment anatomy of mandibula. At this point, dental volumetric tomography (DVT) emerges as an imaging method that offers the desired features. The aim of this study is to retrospectively evaluate the prevalence of AL for Marmara University Faculty of Dentistry and any feature of which was taken from DVT. Material and Method: In this retrospective study, DVT images of 519 (288 female, 231 male) patients were examined. Patients over 20 years of age, images with clear visualization of the mental foramen and interforaminal area were included in the study, while images with mandibular pathology that could not be seen clearly were excluded from the study. Descriptive statistics (mean, standard deviation), ANOVA, t-test and chi-square tests were used to evaluate the data. Results: In our study, it was performed on 519 patients aged between 20 and 67 and on 1038 mental foramen, and 45.8% of the cases were male and 54.2% were female patients. The incidence of right loop in the cases is 52.63%, the rate of left loop is 45.9%, the rate of those with only left loop is 6%, the rate of those with only right loop is 12.7%, the rate of those with both loops is 39.9%, the rate of those with no loop It is 41.4%. When the right loop measurements are examined, the lowest is 1.1mm, the largest is 6.41 mm, and the average is 3.56 mm. When the left loop measurements are examined, the lowest is 0.8 mm, the highest is 6 mm, and the average is 3.47 mm. Conclusions: In the light of the findings obtained in this study, it was determined that the probability of AL is high in the cases and that AL length should be measured before maxillofacial surgical interventions.