Türkiye'de sosyal hizmet politikalarında kadının yeri ve toplumsal cinsiyet eşitliği: SHÇEK örneği
The role of women in social service policies and gender equality in Turkey: a case study of social services and child protection agency (SHÇEK)
- Tez No: 586422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ UÇAN ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, toplumsal cinsiyet eşitliği, SHÇEK, kadına yönelik şiddet, kadın ve bakım sorunsalı, kadın ve yoksulluk, Social work, gender equality, SHÇEK, violence against women, women and care issue, women and poverty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Sosyal hizmetler toplumda çeşitli nedenlerle -buna toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de ekleyebiliriz- dezavantajlı durumda olan kişi ve gruplara, bireysel özgürlükler ve toplumsal eşitliği sağlamak için verilen hizmetler bütünüdür. Bu tanımdan yola çıkarak sosyal hizmetler ve feminizmin ortak bir amacı olduğu söylenebilir. Sosyal hizmet çalışmalarında da feminist yaklaşımda da kadının güçlendirilmesi temeldir. Türkiye'de 1983-2011 yılları arasında sosyal hizmetler alanında yetkili kurum Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumudur. Bu çalışmada hizmet tanımı ve amaçları göz önüne alındığında, kurumun politikaları ve uygulamalarında kadınlara sunulan hizmetlerin, toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında hangi noktalarda yeniden üretildiği ya da eşitsizliğin çözümüne yönelik hangi hizmetlerin verildiği, politikaların üretildiği değerlendirilmeye çalışılarak, nasıl bir sosyal hizmet politikası ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılabileceği araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda kurumun pek çok hizmet alanı olduğu ve bu hizmet alanlarının toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında ele alındığında kendi içinde tutarlılık göstermediği, bazı hizmetlerin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi çerçevesinde sunulduğu, bazı hizmetlerinse toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştirdiği ya da yeniden ürettiği görülmüştür. Kurumun aileyi merkeze alan, aileyi güçlendirici bir politika izlediği ve kadını da aile içindeki rolü üzerinden konumlandırarak genel olarak hizmetlerinin içeriğini de bu yönde şekillendirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social work is the set of services offered to people and groups that are disadvantaged in society because of various reasons - including gender inequality - to accomplish personal freedom and social equality. Based on this description, it can be said that social work and feminism have a common goal. Women's empowerment is fundamental in both social work studies and feminist approach. Between 1983 and 2001, the authorized institution for social work in Turkey had been the Social Services and Protection of Children Institution. In this study, after the consideration of the definition and goals of the social work, the points where services offered to women in the policies and practices of the institution are reproduced in the context of gender inequality, or the services offered and policies created for the solution of inequality problem are discussed and a social work policy that will lead to the gender equality is researched. After the research it's seen that the institution has many areas of work and these areas, in context of gender equality, don't show consistency, some services are offered within the frame of gender equality, and some services reinforce or reproduce gender inequality. The institution follows a family centered policy based on the empowerment of the family, positions the women according to their role in the family and shape it's general services in this direction.