Esnek çalışma kavramının toplumsal cinsiyet bağlamında yansımaları
Reflections of the flexible work concept in the context of gender
- Tez No: 922626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, İşletme, Social Work, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Esnek çalışma, Toplumsal cinsiyet, Kadın istihdamı, Flexible working, Gender, Women's employment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Esnek çalışma kavramı 20'nci yüzyıldan bu yana çalışma hayatında giderek daha fazla yer alan ve işverenlerle birlikte çalışanların da gündemine de girmeye başlayan insan odaklı bir çalışma türüdür. Yakın dönemde etkisi altında kaldığımız küresel salgınlarla beraber bu çalışma şekli artık birçok iş kulvarında kalıcı olarak yer etmeye başlamıştır. Kişilere ve şartlara göre çalışma standartlarının değiştirilebilmesi hem işveren hem de çalışanların iş tatminine etki edebilmektedir. Türkiye'de hem esnek çalışma kavramının hem de toplumsal cinsiyet bağlamında etkisinin birlikte değerlendirildiği araştırmalar oldukça kısıtlıdır. Bu araştırmaların taranmasının ve bulgularının değerlendirilmesinin Türkiye'de toplumsal cinsiyet çalışmaları açısından oldukça değerli olacağı düşünülmektedir. Bu konuya dair tespitlerin ortaya konulmasının gelecek çalışmalara katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Yakın dönemde esnek çalışma tarzına olan talebin giderek artmasıyla beraber bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini derinleştirdiği düşünülmektedir. Bu bağlamda kadının özel alanla özdeşleştirilme yaklaşımının derinlik kazanması gibi tespitler, konunun toplumsal cinsiyet bağlamında ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Esnek çalışma kavramının toplumsal cinsiyet bağlamında irdelenmesiyle birlikte detaylı bir biçimde anlaşılmaya çalışılmasının, bu kapsamda alınacak kararların ve uygulanacak politikaların bilimsel verilere dayanması açısından önemli bir yeri olabilecektir. Kadının toplumsal konumu ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı esnek çalışma süreci ile yan yana geldiğinde büyük oranda kadının geleneksel rollerini pekiştirici etkiler yaptığı düşünülmektedir. Tez çalışmamızda; esnek çalışma ve iş tatmini kavramlarının irdelenmesi, bu kavramların olumlu ve olumsuz yansımalarının toplumsal cinsiyet kavramı bağlamında araştırılması ve geniş bir perspektiften bakılarak analiz edilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda çalışmamız literatür taramasına dayalı nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Farkı veri tabanlarında esnek çalışma ve toplumsal cinsiyet alanında yayınlanmış olan akademik kitap, akademik makale, lisansüstü tez, kongre bildirisi, resmî veri ve istatistiklerin incelenmesi; bu kapsamda ulaşılan sonuçlara dikkat çekmek ve gelecekte yapılacak çalışmalar için araştırma önerilerin sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of flexible working is a people-oriented type of work that has become increasingly prevalent in working life since the 20th century and has begun to enter the agenda of both employers and employees. With the recent global epidemics that we have been affected by, this way of working has now started to take a permanent place in many business lines. Changing working standards according to people and conditions can affect the job satisfaction of both employers and employees. In Turkey, studies evaluating both the concept of flexible working and its impact in the context of gender are very limited. It is thought that scanning these studies and evaluating their findings will be very valuable for gender studies in Turkey. It is anticipated that revealing findings on this issue will contribute to future studies. With the increasing demand for flexible working styles in the recent period, it is thought to deepen gender inequalities in this context. In this context, findings such as the deepening of the approach to identifying women with the private sphere make it necessary to address the issue in the context of gender. Examining the concept of flexible working in the context of gender and trying to understand it in detail may be important in ensuring that the decisions to be taken and the policies to be implemented in this context are based on scientific data. In our thesis study; It is aimed to examine the concepts of flexible working and job satisfaction, to investigate the positive and negative reflections of these concepts in the context of the concept of gender, and to analyze them from a broad perspective. It is thought that when women's social position and gender discrimination come together with the flexible working process, it has a largely reinforcing effect on women's traditional roles. In our thesis study; It is aimed to examine the concepts of flexible working and job satisfaction, to investigate the positive and negative reflections of these concepts in the context of the concept of gender, and to analyze them from a broad perspective. In this context, our study was designed as a qualitative study based on literature review. Examination of academic books, academic articles, graduate theses, congress papers, official data and statistics published in the field of flexible working and gender in different databases; It is aimed to draw attention to the results achieved in this context and to present research suggestions for future studies.