Ombudsmanlık kurumunun toplumsal bilinirlik sorunu: Niğde örneği
Social awareness problem of ombudsman: Niğde study
- Tez No: 586568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN SALİHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ombudsman, Ombudsmanlık, İdari Yargı, Kamu Denetçiliği, Ombudsman, Administrative Judiciary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ombudsmanlık ilk olarak 1809'da İsveç'te anayasa ile kurulan ve günümüze kadar birçok ülkenin benimsediği bir denetim sistemidir. Türkiye'de ombudsmanlık,“Kamu Denetçiliği Kurumu”adıyla Anayasamızın 74. Maddesiyle anayasal bir kurum haline gelmiş ve 29.06.2012 tarihinde kanunlaşarak uygulamaya başlanmıştır. Türkiye'de Kamu Denetçiliği Kurumunun anayasal bir kurum olarak yasalaşması devletle bireyi yakınlaştıran önemli bir adımdır. Ancak bir denetim mekanizmasının amaçlarını gerçekleştirebilmesi ve yararlı olabilmesi her şeyden önce etkili ve verimli bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına bağlıdır. Bunun için ise tanınırlık ve bilinilirlik büyük önem arz etmektedir. Araştırmada idarenin haksız tutum ve davranışları karşısında menfaati ihlal edilen herkesçe ücretsiz başvuru yapılabilen, bağımsız ve tarafsız bir anayasal kurum olan Kamu Denetçiliği Kurumunun Niğde'deki çeşitli meslek gurupları içindeki tanınırlığını ve bilinilirliğini ölçmeye çalışılmıştır. Araştırmada yüz yüze anket yöntemi kullanılmıştır. Niğde'de faaliyet gösteren farklı yaş ve cinsiyette kırkar kişilik avukat, eczacı, öğretmen ve esnaftan oluşan gruba önceden hazırlanan ve araştırmanın ekinde yer alan sorular sorulmuştur. Anket sonuçları analiz edilerek grafiklerle açıklanmıştır. Çalışmanın sonucunda ankete katılanların büyük bir çoğunluğunun Kamu Denetçiliği Kurumu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ombudsman is an audit and control system which was firstly established in 1809 by the constitution in Sweden. In Turkey, the ombudsman became a constitutional institution with Article 74 of Turkish Constitution and became law on 29.06.2012 by the name of“ The Ombudsman Instutition”as an audit and control institution. The establishment of the instutition as a constitutional body has been an important step to getting closer the state and the citizen. However, achieving goals of an audit mechanism depends on its effectiveness and efficiency. To succeed this recognition has great importance. Since the establisment of the instutition, it has become more well-known year by year. At this point the main reason is sourced from while unfair attitudes and behaviours of the administrative bodies occurs, the instutition can be freely applied by everyone and also its independent and impartial constitutional structure. In this study, awareness levels of the Ombudsman Institution's recognition was tried to measure in various professional groups. Face to face questionnaire method was used in the study. The questions which were prepared in advance and included in the appendix of the study were asked to whom living and working in Niğde in different ages and genders; group of lawyers, pharmacists, teachers and tradesmen. Survey results are analyzed and explained by graphs. The results of the study shows that the majority of the survey participants do not have sufficient information about the Inspection Institution.