Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde lisans öğrenimi gören öğrencilerin ruhsal durumları ve ruhsal durumlarıyla gelecek beklentisi arasındaki ilişki
Psychic status of the students carrying out at Van Yüzüncü Yıl University and the relation between their psychic status and future hapes
- Tez No: 58662
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. NEVZAT AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikiyatri, Public Health, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, ruhsal durum, gelecek kaygısı, University students, psychic satus, future worry
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Öz Yüzüncü Yıl Üniversitesinde lisans öğrenimi gören öğrencilerin ruhsal durumları ve ruhsal durumlarıyla gelecek beklentileri arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen tanımlayıcı ve analitik yönleri olan epidemiyolojik araştırmaya toplam 739 öğrenci alınmıştır. Öğrencilere 32 sorudan oluşan sosyo kültürel özelliklerini belirlemeye yönelik bir anket ile 90 sorudan oluşan öğrencilerin ruhsal durumlarını tesbit etmeye yönelik S-C-L 90- R ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada S-C-L 90-R ölçeğine göre öğrencilerin GSI puan ortalaması 1.05 (+0.027) olarak bulunmuş ve 739 öğrenciden 324 (%43.8) öğrencide psiko patoloji olabileceği tespit edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin GSI>lhızı ve alt ölçek puanlarının cinsiyet, alkol ve sigara kullanma alışkanlıklarına göre anlamlı farklılık gösterdiği ve gelecekle ilgili beklenti ve kaygının ruh sağlıklarını önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT A total of 739 students were included to an epidemiologic study that has descriptive and analytic aspects, performed in order to determine psychic status of the students attending to licance education at Yüzüncü Yıl University and to determine the relation between their psychic status and their hopes in future An inquiry that was formed from 32 questions was applied to the students in order to determine their socio-cultural properties and S-C-L 90-R scale was applied for determination of their psychic status. GSI point average in the studied students according to the S-C-L-90-R scale was found 1.05 and it was established that in 324 students (43.8%) of 739 students there may be a psychopathologic state. It was found that GSI>1 seed and subscale prints of the students in the stdy have shown significant difference in view of sex, alchol and smoking habits and that worries and hapes about the future have effected their psychic healts significantly.