Öğrenme döngüsü yaklaşımının ilkokul öğrencilerinin fen ve teknoloji dersindeki akademik başarı tutum ve motivasyonlarına etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of learning cycle aproach on primary school students' academic achievement attidue and motivation in science and techonology lesson
  1. Tez No: 586673
  2. Yazar: DAMLA DİLARA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Döngüsü Yaklaşımı, Başarı, Tutum, Motivasyon, Fen Bilimleri, Learning Cycle Approach, Success, Attitude, Motivation, Science Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı Öğrenme Döngüsü Yaklaşımının ilkokul öğrencilerinin fen bilimleri dersi akademik başarı, tutum ve motivasyonlarına olan etkisi incelenmektedir. Çalışmanın örneklemini 2012-2013 öğretim yılında İzmir ili Karabağlar ilçesi Uzundere Sabiha Yorgancılar İlkokulunda öğrenim görmekte olan 4. Sınıf öğrencisi toplam 44 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada deneysel desen kullanılmış olup; bu desen deney ve kontrol gruplu ön-test, son-test ve kalıcılık testi şeklinde uygulanmıştır. Veri toplamada; akademik başarı testi, fen dersi tutum ölçeği ve fen dersi motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Konular deney grubunda keşfetme, kavram tanıtımı ve uygulama olmak üzere üç aşamadan oluşan Öğrenme Döngüsü Yaklaşımına göre planlanan öğrenme etkinlikleri ile uygulama yapılırken, kontrol grubunda anlatım ve soru-cevap tekniklerine dayalı sunuş yoluyla öğretim methoduna dayalı planlanan öğrenme etkinlikleri kullanılmıştır. Verilerin test edilmesinde SPSS paket programında; bağımsız gruplar testi ve tekrarlı Ölçümler için 2 faktörtlü ANOVA kullanılmıştır. Analiz sonuçları Öğrenme Döngüsü Yaklaşımına göre düzenlenen öğrenme etkinliklerine katılan ışık ve ses ünitesi kazanımlarını öğrenmede, kontrol grubunda düzenlenen sunuş yoluyla öğretim etkinliklerine katılan öğrencilere göre daha başarılı olduklarını göstermiştir. Öğrenme Döngüsü Yaklaşımı ile öğrenim gören öğrencilerin fen bilimleri dersine ilişkin tutum ve motivasyonlarının da, kontrol grubu katılımcılarıyla karşılaştırıldığında anlamlı bir artış olduğu ve yapılan izleme testlerinde bu davranışı sürdürdükleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the effect of Learning Cycle Approach on the academic achievement, attitude and motivation of primary school students. The sample of the study consisted of 44 students who were studying in Uzundere Sabiha Yorgancılar Primary School in Karabağlar district of İzmir province in 2012-2013 academic year. Experimental design was used in the research; this pattern was applied as pre-test, post-test and permanence test with experimental and control groups. In data collection; academic achievement test, science lesson attitude scale and science lesson motivation scale were used. In the experimental group, learning activities were carried out according to the Learning Cycle Approach consisting of three stages: exploration, term introduction and and conceptapplication, and in the control group, learning activities based on teaching method through presentation and question-answer techniques were used. In the SPSS package program for testing the data; independent groups test and 2-factor ANOVA were used for repeated measurements. The results of the analysis showed that they were more successful in learning the light and sound unit gains in the learning activities organized according to the Learning Cycle Approach than the students participating in the teaching activities through the presentation organized in the control group. It is seen that the attitudes and motivations of the students studying with the Learning Cycle approach have a significant increase when compared with the control group participants and they maintain this behavior in the follow-up tests.