Farklı fungusit uygulamalarının nohut (Cicer arietinum l.)'ta verim ve bazı verim öğelerine etkileri
Effects of different fungicide applications on yield and some yield components of chickpea (Cicer arietinum l.)
- Tez No: 586859
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, Antraknoz, Yanıklık, Kalite, Verim, Chickpea, Anthracnose, Blight, Quality, Yield
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, Azkan ve İspanyol nohut çeşitlerinde farklı fungusit uygulamalarının verim ve bazı verim öğelerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2018 yılında Isparta'da yürütülmüştür. Bu amaçla, nohutta yanıklık hastalığıyla mücadelede kullanılan, tohuma uygulanabilen (Thiram ve Chlorothalonil) ve yeşil aksam ilaçlamasına uygun (Azoxystrobin ve % 70 Propinep + % 6 Cymoxanil) 2'şer adet fungusit deneme materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada bitki ağırlığı, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide bakla ve tane sayısı, tane verimi, bitkide tane verimi, yüz tane ağırlığı, hasat indeksi ve hastalık şideti özellikleri incelenmiştir. Denemeden elde edilen verilerle yapılan varyans analiz sonuçlarına göre, ilk bakla yüksekliği ve yüz tane ağırlığı özelliklerinde sadece çeşitler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur. Bitki ağırlığı, bitki tane verimi, birim alan tane verimi ve hasat indeksi özelliklerinde fungusit uygulamaları arasındaki farklılıklar ile çeşit x fungusit uygulaması interaksiyonları; bitkide bakla ve tane sayısı ile hastalık şiddeti özelliklerinde ise çeşitler ve fungusit uygulamaları arasındaki farklılıklar ve çeşit x fungusit uygulaması interaksiyonları önemli bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, çeşitlerin ortalaması olarak bitki ağırlığı 18.97-26.21 g, bitki boyu 40.01-44.15 cm, ilk bakla yüksekliği 21.60-24.03 cm, bitkide bakla sayısı 8.70-11.41 adet, bitkide tane sayısı 7.88-10.88 adet, bitki tane verimi 2.68-4.33 g, tane verimi 88.5-142.7 kg/da, hasat indeksi % 33.69-36.93, yüz tane ağırlığı 33.47-38.55 g ve hastalık şiddeti % 9.98-55.78 arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak, çeşitlere göre denemede kullanılan fungusitlerin etkileri değişmekle birlikte, nohutta hastalık şiddetinin azaltılması ve birim alan tane verimlerinin arttırılması amacıyla antraknoz yanıklığı hastalığında yeşil aksam ilaçlamalarının daha iyi sonuçları verdiğini, bu kapsamda Azoxystrobin ve % 70 Propinep + % 6 Cymoxanil ilaçlarının kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research which was carried out in Isparta province in 2018 aims to determine the effects of different fungicides on yield and some yield componets of Azkan and İspanyol chickpea cultivars. For this purpose, fout fungucides against ascocytie blight disease, two of them are suitable for seed application (Thiram and Chlorothalonil) and the others are suitable for green part application (Azoxystrobin and % 70 propineb + % 6 cymoxanil) were used as materials. In the experiment, plant weight, plant height, first pod height, number of pods and seeds in plant, seed yield, per plant seed yield, 100 grain weight, harest index and disease severity characteristics were investigated. According to the results of the variance analysis with the data obtained from the experiment, only the differences between the varieties were found to be significant in the first pod height and 100 grain weight characteristics. Differences between fungicide applications in plant weight, plant grain yield, unit area grain yield and harvest index characteristics and interactions of cultivar x fungicide application; differences in cultivars and fungicide application and cultivar x fungicide application interactions were found to be important in number of pods and grains and disease severity characteristics According to the results of the research, considering the average of the varieties, plant weight 18.97-26.21 g, plant height 40.01-44.15 cm, height of first pods 21.60-24.03 cm, number of pods per plant 8.70-11.41 number, plant grain yield 2.68-4.33 g, grain yield per unit 88.5-142.7 kg/decare, harvest index 33.89-36.96%, 100 grain weight 33.47-38.85 g and disease severity ranged between 9.98-55.78%. As a result, the effects of the fungicides differed according to the varieties. In addition, it was concluded that green part spraying would give the better results in anthracnose blight disease in order to reduce the disease severity and increase grain yield per unit in chickpea and Azoxystrobin and 70% Propinep + 6% Cymoxanil could be adviced.