Acil serviste çalışan sağlık personellerinde iş kazası görülme durumu ve kazayı etkileyen etmenlerin incelenmesi
Health personnel working in the emergency department to examine the situation of occupational accidents and the factors affecting the accident
  1. Tez No: 586882
  2. Yazar: ELİF MELTEM KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Kazalar, Hospitals, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Sağlık sektörü, İş kazası, Occupational safety and health, Health industry, Occupational Accident
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Küreselleşmenin hayatımızı etkilediği günümüz şartlarında sürekli gelişen bilim, teknoloji ve sanayileşme ile birlikte işyerlerindeki kötü çalışma şartları personellerin sağlık ve güvenliklerini tehdit etmektedir. Bunu engellemek amacıyla, uzun senelerden beri iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çeşitli uygulamaların yapıldığını, bu uygulamaların ülkelere ve sektörlere göre değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür. Sağlıklı ve güvenli bir iş ortamında çalışmak, günümüzde her çalışanın sahip olması gereken bir hak olup, işyerlerinin bu konuda belirlenmiş kanunlara uyması gerekmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmanın amacı; acil serviste çalışan sağlık personellerinde iş kazası görülme durumu ve bu durumları etkileyen etmenleri incelemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul' da bir eğitim ve araştırma hastanesi acil servisinde çalışan sağlık personelleri oluşturmuştur. Çalışma verileri 08.01.2019-16.02.2019 tarihleri arasında acil serviste yaşları 18 ile 46 arasında değişmekte olan, 64'ü (%62,7) kadın ve 38'i (%37,3) erkek olmak üzere toplam 102 sağlık çalışanı ile yapılmıştır. Sağlık çalışanlarının %93,1'inin çalıştığı hastanede iş sağlığı ve güvenliği birimi olduğu bilgisi varken, %6,9'unun bilgisi yoktur. %78,4'ü daha önce iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim alırken, %11,8'i almamış ve %9,8'i hatırlamamaktadır. %15,7'si eğitim almazken, %39,2'si eğitimi yeterli ve %45,1'i yetersiz bulmaktadır. %13,7'si eğitim almazken, %32,4'üne iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri sonunda ölçme değerlendirme sınavı yapılmış, %21,6'sına yapılmamış ve %32,4'ü hatırlamamaktadır. Sağlık çalışanlarının %52'sinin çalıştığı hastanede iş sağlığı ve güvenliği hakkında gerekli önlemler alınırken, %48'inde alınmamaktadır. Çalıştıkları hastanede alınan önlemlerin % 22,5'i gerekli önlemlerinin alınmadığını, % 22,5'i iş sağlığı ve güvenliği hakkında sürekli eğitim alıyorken, %6,9'u iş sağlığı ve güvenliği raporlamaları yapılmakta ve bu raporlar çalışanlara sunulmakta olduğunu, % 9,8'i çalışılan ortamın sürekli denetlenip tehlike ve riskli bölgelerin belirlendiğini, %8,8'i çalışanın iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sorun yaşamaması için kişisel koruyucu ekipmanların hazırlandığını, %7,8'i iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili sürekli eğitimler alıp, çalışma ortamının sürekli denetlenip tehlike ve riskli bölgelerin belirlenmekte olduğunu söylemiştir. Sağlık çalışanlarının %56,9'u iş kazası geçirirken, %27,5'i geçirmemiş ve %15,7'si kıl payı atlatmıştır. %41,2'si kazalara ve risklere karşı kendini emniyet ve güvende hissetmezken, %53,9'u az güvende ve %4,9'u çok güvende hissetmektedir. Acil servisler hastanelerin en yoğun birimleri olup, çalışanların hızlı kararlar alıp verdikleri alanlardır. Çalışanların bu kararları uygularken herhangi bir sorunla karşılaşmaması için iş sağlığı ve güvenliği birimi tarafından gerekli önlemlerin alınması lazımdır.
Özet (Çeviri)
In today's conditions where globalization affects our lives, the constantly developing science, technology, and industrialization, together with the poor working conditions in the workplace, threatens the health and safety of the personnel. In order to prevent this, it is possible to say that various practices related to occupational health and safety have been implemented for a long time and these practices vary according to countries and sectors. Working in a healthy and safe work environment is a right that every employee must-have today, and workplaces must comply with the laws established in this regard. The purpose of our study; The aim of this study is to investigate the occurrence of occupational accidents among health personnel working in the emergency department and the factors affecting these situations. The population of the study consisted of health personnel working in the emergency department of an education and research hospital in Istanbul. The data of the study was carried out in the emergency department between 08.01.2019-16.02.2019 with 102 health workers, 64 (62.7%) female and 38 (37.3%) male, aged 18 to 46 years. While 93.1% of health workers have occupational health and safety units in the hospital where they work, 6.9 % do not. While 78.4 % received training on occupational health and safety before, 11.8% did not and 9.8 % did not remember. While 15.7% do not receive education, 39.2% find it adequate and 45.1% find it inadequate. While 13.7% did not receive any training, 32.4% did not have an assessment and evaluation exam at the end of occupational health and safety training, 21.6% did not and 32.4% did not remember. While 52% of healthcare workers work in the hospital, necessary precautions are taken for occupational health and safety, while 48% are not. While 22.5% of the measures taken in the hospital they work in are not taking the necessary precautions, 22.5% are receiving continuous training on occupational health and safety, 6.9% are reporting on occupational health and safety and these reports are presented to the employees, 9.8% hazard and risk zones were identified, 8.8% said that personal protective equipment was prepared to prevent employees from having problems related to occupational health and safety, 7.8% said that they receive continuous training on occupational health and safety, and that the work environment is constantly inspected and identified danger and risk zones. While 56.9% of the healthcare workers had an occupational accident, 27.5% did not and 15.7% survived the hair share. While 41.2% do not feel safe and secure against accidents and risks, 53.9% feel less safe and 4.9% feel very safe. Emergency departments are the busiest units of hospitals and they are the areas where employees make quick decisions. The necessary precautions should be taken by the occupational health and safety unit in order to avoid any problems in the implementation of these decisions.