Köpeklerde katarakt olgularının istatiksel olarak değerlendirilmesi
Statistically evaluation of cataract cases in dogs
  1. Tez No: 138181
  2. Yazar: ERSİN CANPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. ESER ÖZGENCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Göz, istatistik, katarakt, köpek, oftalmoskopik muayene bulguları, Eye, statistic, cataract, dog, ophthalmoscopic examination findings
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Köpeklerde Katarakt Olgularının İstatistiksel Olarak Değerlendirilmesi Yaptığımız çalışmada, fakültemiz küçük hayvan kliniğine gelen katarakt olgularının etiyolojik tanısını ortaya çıkarmak ve hastalığın, diğer göz hastalıkları içindeki görülme sıklığını ve önemini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, hastaların ırk, yaş, cinsiyet dağılımlarının istatistiksel analizi yapılmıştır. Ayrıca, hastalığın yıllara göre fakültemiz küçük hayvan kliniğinde görülme sıklığı, hastaların kataraktın hangi döneminde fakültemiz kliniğine getirildiğinin ortaya çıkarılması da amaçlanmıştır. Çalışmamız sırasında bu faktörler hem ayrı ayrı hem de birbirleriyle etkileşimleri dikkatlice incelenmiştir. Verilerin analizi SPSS 10.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Katarakt tanısı konan köpeklerin yıllara göre dağılımı, ırkları, cinsiyetleri, yaşlan, hastalığın bilateral veya unilateral görülme sıklığı, etiyolojisi, oftalmoskopik muayene bulgularının sıklığı ve hastalara uygulanan operasyon yöntemlerinin dağılımı ve oranlan hesaplanmış, tablo ve grafiklerle bulgular bölümünde gösterilmiştir.Çalışmada, ikili karşılaştırmalarda, çapraz tablolar kullanılarak, dağılımlar ve oranlan hesaplanmıştır. Toplanan verilere göre, toplam 124 köpekte katarakt tanısı konulduğu görülmektedir. Bu sayı toplam göz hastalarının % 7,96' sim oluşturmaktadır. Hastalığın son beş yılda daha çok görüldüğü saptanmıştır. Katarakt tanısı konan köpeklerin 20' sinin saf, V inin de melez ırk olduğu görülmüştür. Bu oklardan özellikle English Spaniel Cocker(% 13,7), Poodle (% 14,5) ve Terrier (% 33,1) yüzde olarak dikkati çekmektedir. Hastalık saptanan köpeklerin yaşlarının 2 aylıktan 17,5 yaşa kadar değiştiği ve özellikle 6,5-11 yaş arasında (% 53,3) önemli bir birikmenin olduğu görülmektedir. Hastalığa etiyolojik olarak, diabetik, herediter ve travmatik katarakt tanılan konduğu görülmüştür. Hastalığın özellikle diabetik kataraktlarda bilateral görüldüğü saptanmıştır. Katarktın oftalmoskopik muayene sonuçlarına göre immatür, matür, hipermatür ve morgagnian katarakt dönemleri görülmektedir. Hastalığa en çok yaşlı köpeklerde (% 62,1) rastlanılmıştır. Erkek (74) köpeklerde, dişilere (50) göre hastalık sayıca daha fazla tespit edilmiştir. Hastalarda uygulanan operatif sağaltım yöntemlerinin hasta sayısına oranla az olduğu, ancak 2001-2002 (toplam 21) yıllarında bu sayının arttığı görülmüştür Elde edilen sonuçlara göre, kataraktın diğer göz hastalıktan içinde, küçük hayvan cerrahisinde önemli bir yer tuttuğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, hem hasta sahipleri hem de pratisyen veteriner hekimlerin hastalığın prognozu ve cerrahi sağaltımın endike olduğu dönem hakkında bilinçlendirilmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
75 SUMMARY Statistically Evaluation of Cataract Cases in Dogs The point of this study is to show the etiological diagnose of canine cataract patients which were brought to our faculty small animal clinics and; to underline the importance, frequency in other ophthalmologic diseases. Statistical analyses of the patients' breed, age, sex variations has been calculated. The incidence of canine cataract and at which period has the cataract patients been brought to the faculty small animal climes was tried to be shown year by year in this study. The factors affecting and the interaction in each other has been observed one by one. SPSS version 10.0 PC program has been used to analyze the datas. Dissociations, breeds, sexes, ages, frequency of unilateral and bilateral cases, etiologies, frequency of ophthalmoscopic examination findings, dissociation of the surgery techniques and ratios has been calculated and supported with tables and graphics. Comparisons and cross table methods has been used to calculate dissociations and ratios. Among the datas, 124 dog has been diagnosed as canine cataract This is 7,96 % of the total ophthalmologic patients. In last 5 years, incidence has increased. The 20 of diagnosed dogs are pure breed, 1 is mixed breed. Especially English Spaniel Cocker(13,7 %), Poodle (14,5 %\ Terrier (33,1 %). The diagnosed dogs' ages varies 2 monthsold to 17,5 yearsold, a cumulation between 6,5-11 (53,3 %) is important Canine cataract has been diagnosed as a diabetic, herediter and traumatic. Especially bilateral canine cataract has been diagnosed as diabetic. Immature, mature, hypermature and morgagnian stages were seen after ophthalmologic examinations of cataract Mostly senior dogs (62,1 %) have cataract Number of male dogs (74) are greater than females (50). The ratio of dogs which had surgery to the number of total patients is less, but between the years 2001 and 2002 (21 totally) the ratio has increased. According to the results, when all ocular diseases are considered, canine cataract takes an important place in small animal surgery. However both patient owners and clinicians must be trained about the prognosis and indications for the surgical treatment period of the disease.