Feminist iktisat ve kadının ekonomik konumuna eleştirisel bakış
Feminist economics and a critical view of women's economic position
- Tez No: 586925
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TEKEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Feminist iktisat, ana-akım iktisat, kadın iş gücü, Feminist economics, main-stream economics, female labour force
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada kadının ekonomik konumuna feminist iktisat aracılığıyla değinilmiştir. Çünkü Feminist iktisat, iktisadı yalnızca erkeklerin bakış açısını kapsayacak bir bilim olarak gösteren ve kadınları ikincilleştiren yaklaşımlara ek olarak kadınların iktisadın dışına iten farklı bütün yaklaşımları kapsayacak şekilde iktisat yazınının zenginleştirilmesini savunmaktadır. Başta ana-akım iktisadın ve diğer yaklaşımların dâhilinde kadın emeği çalışmalarda gözükmemiş ve kadınların yer almadığı modeller üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda bu tezin amacı, literatüre giren bu kavramı açıklamak ve feminist iktisat açısından kadının ekonomik konumunu eleştirmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Dünyada kadın iş gücünün istihdamı gün geçtikçe artmaktadır. Fakat, kadınlar iş hayatında cinsiyet ayrımcılığı, ücretlerde eşitsizlik, uzun saatlerde çalıştırılma, cinsel taciz gibi birçok sorunla karşı karşıya gelmektedir. Bu sorunları çözmek ve toplumsal refahı sağlamak için“hükümetler”,“sendikalar”ve“uluslar arası örgütler”politikalar geliştirmiş olup, günümüzde de çalışmalara devam etmişlerdir. Bu çalışmanın ilk bölümünde kadın ve ekonomi ilişkisine, ikinci bölümde feminist iktisat kavramının tanımı, ortaya çıkışı, sağlayabileceği yararlar ve eleştirilerine ve son bölümde ise Türkiye'de kadının çalışma hayatı feminist bakış açısıyla incelenip, feminist iktisada yönelik ileride yapılması gerekenlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the economic position of women is discussed through feminist economics. Because Feminist economics advocates the enrichment of economic literature in a way that encompasses all different approaches that push women out of economics, in addition to approaches that make economics as a science that covers only men's point of view. In the mainstream of the mainstream economics and other approaches, women's labor did not appear in the studies and models without women were emphasized. In this context, the aim of this thesis is to explain the concept of literature and criticize the economic position of women in terms of feminist economics and offer solutions. The employment of women workforce in the world is increasing day by day. However, women face many problems such as gender discrimination in employment, inequality in wages, long hours of employment and sexual harassment.“Governments”,“trade unions”and“international organizations”have developed policies to solve these problems and ensure social welfare and have continued to work today. The first part of this study, women and the economic relations, the definition of feminist economics concept in the second part, the emergence of, and the benefits and criticisms can provide and the last section examined the terms of women's working life feminist perspective in Turkey, addressed the future needs to be done for feminist economics.