İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının değerlendirilmesi: Bir marinada örnek olay çalışması
Evaluation of occupational health and safety: A case study in a marina
- Tez No: 586984
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Marine, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marina işletmeleri, İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, Marinalarda iş sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları, Marina enterprises, Occupational health and safety legislation, Occupational health and safety practices in marinas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde marinalar teknelerin barınma, kışlama, bakım onarım ve ikmal hizmetlerinin verildiği limanlardan çok daha fazlası haline gelmiştir. Yalnızca tekne kullanıcılarına değil, tekne kullanıcısı olmayan turistler için de çekim merkezlerine dönüşmüştür. Rekreasyon faaliyetlerinden, konaklama faaliyetlerine, ticari alanlardan kültür merkezlerine kadar çok çeşitli alanlarda ön büro hizmetleri, genel hizmetler, konaklama hizmetleri, liman hizmetleri ve teknik hizmetleri verilmektedir. Farklı uzmanlık gerektiren bu hizmetlerde çalışanların yaptıkları işler göz önüne alındığında, tehlike ve kaza gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılma riskleri bulunmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun yürürlüğe girmesiyle Türkiye' de çalışma hayatında oldukça köklü değişikler yaratmıştır. Kanun kapsamında yer alan işyerlerine tehlike sınıf ve çalışan sayısına bağlı olarak kanunun uygulanması için esneklik sağlanmış, marinalar gibi 50 çalışanınv altında az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için 2020 yılının Temmuz ayına kadar süre tanınmıştır. Bu çalışmada bir marinada durum çalışması yaparak marinalar için iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ve marina çalışanlarının iş sağlığı ve iş güvenliği tutumlarını etkileyen değişkenler ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, marinas have become much more than the ports where boats are sheltered, wintered, repaired and supplied. It has become a center of attraction not only for boat users but also for tourists who are not boat users. Front office services, general services, accommodation services, port services and technical services are provided in various fields ranging from recreation activities to accommodation activities, from commercial areas to cultural centers. As per the works performed by the employees in these services that require different expertise, there are risks of encountering undesirable situations such as danger and accident. Occupational Health and Safety Act with Act No.6331 came into force and has created quite radical changes in working life in Turkey. The Act has provided flexibility to implement to the workplaces within the scope of the law depending on the hazard class and the number of employees, and the deadline was declared as July 2020 for the enterprises in the less dangerous class with employees less than 50 employees such as marinas.vii A case study carried out for this study in a marina and revealed occupational health and safety practices for marinas and the factors affecting the occupational health and safety attitudes of marina workers.