Derrida ve Levinas'ın felsefelerinde etik ve adalet
Ethics and justice in philosophies of Derrida and Levinas
- Tez No: 587080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ ECE ÇELİK KARAÇOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aporia, Adalet, Sorumluluk, Kararverilemezlik, Konukseverlik, Yüz, Aporia, Justice, Responsibility, Undecidability, Hospitality, Face
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada etik ve adalet, Jacques Derrida'nın düşüncelerine odaklanılarak ele alınmakta ve onun düşüncesi üzerinde etkili olması bakımından Emmanuel Levinas'ın felsefesiyle birlikte incelemektedir. Derrida, yapısökümle, Batı metafiziğindeki kavramsal yapının hiyerarşik düzenini istikrarsızlaştırmayı ve yeni olanakların yaratılmasını amaçlar. Onun bu amaç doğrultusunda geliştirdiği différance ve kararverilemezlik savı, etik ve adalet düşüncesinde de temeldir. Derrida, geleneğin sabit bir merkez arayışına karşı, etik kavramların aporetik yanına dikkat çeker. Adalet bir aporia ve kararverilemezlik deneyimidir ve bu durumun kaynağında ötekiyle girilen ilişkiden doğan etik bir sorumluluk bulunmaktadır. Bu ilişkinin daha iyi yorumlanabilmesi için, Levinas'ın etiğine bakmak faydalıdır. Onun başkası için sorumluluğu temel alan etiği, hukuk ve adalet ilişkisini tartışma ve adaleti aporia deneyimi olarak düşünme konusunda Derrida'ya ilham verir. Derrida, Levinas'ın etiğinden etkilenmiş olduğu gibi ona karşı kendi özgün görüşlerini geliştirir. Tezde, iki düşünürün, etik kavramları gelenekten farklı işleyiş biçimleri ve aralarındaki kavramsal tartışma ortaya konmaktadır. Bu doğrultuda, ilk iki bölümde Derrida ve Levinas'ın düşünceleri açıklanırken, üçüncü bölümde sorumluluk, adalet, konukseverlik, yüz kavramları üzerinden düşüncelerindeki kesişimler ve farklılıklar değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, ethics and justice are discussed by focusing on Jacques Derrida's ideas and examined with Emmanuel Levinas's philosophy in regard to his impact on Derrida's thought. Derrida's aim is to destabilize the hierarchical order of conceptional stucture in Western metaphysics and create new opportunities via deconstruction. His“différance”and“undecidability”claim which he developed for this purpose, is also the basis of his ideas about ethics and justice. He draws attention to aporetic side of the ethic concepts against the tradition's search for a constant center. Justice is an aporia and an experience of undecidability, and in the source of this situation there is an ethical responsibility which arising from the relationship with the other. For a better interpretation of this relationship, it is fruitful to look at Levinas's ethics. His ethics which is based on the responsibility for other, inspires Derrida about discussing the relationship between law and justice and thinking justice as an experience of aporia. Although Derrida is influenced by ethics of Levinas, he developed his genuine ideas against him. In the thesis, it is revealed that the way of the two philosophers' operating ethic concepts differently from tradition and conceptional discussion between them. In this direction, while Derrida and Levinas's thoughts are introduced in the first two sections; in the third section, overlappings and differences in their thoughts are evaluated in terms of the concepts of responsibility, justice, hospitality and face.