Kur'ân-ı Kerîm'de kadın modelleri
Woman models in the holy Qur'an
- Tez No: 587156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, İnsan, Kadın, The Holy Qur'an, Humankind, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Son ve evrensel ilâhî çağrı olan Kur'ân-ı Kerîm, insanlığın yarısını teşkil eden kadın hakkındaki genel tasavvuru yeni bir anlama kavuşturmuştur. Bu çalışmada İslâm'dan önceki ve sonraki dönemler bağlamında kadına biçilen değerin tarihsel süreci, kadın problemleri ve Kur'ân'ın kadına bakışı araştırılmıştır. Tarih boyunca sömürülen, mağdur edilen, hatta insanlığı tartışılan kadın; vahiy medeniyeti ile hukuki, sosyal ve ekonomik düzlemde bir statü kazanmıştır. Kur'ân-ı Kerîm, tüm insanlığın istifadesine sunmak üzere örnek yaşam hikâyeleri ihtiva etmekte, böylece yapılması ve kaçınılması gereken davranışları somutlaştırmaktadır. Çalışmamızda, kimlik bunalımının kaçınılmaz olduğu modern çağda, Müslüman kadın şahsiyetine rehberlik etmesi amacıyla Kur'ân'ın işaret ettiği bazı kadın prototipleri incelenmiştir. Hz. Havvâ ile kadının itibarını iade eden Kur'ân, Hz. Meryem ve Firavun'un eşini rol model olarak sunmaktadır. Hz. Nûh ve Lût un eşleri ile Azizin eşi Züleyha'yı ise birer ibret levhası ve olumsuz örnek olarak göstermektedir. Kur'ân'ı Kerîm, böylece insanın tüm psikolojik tutumlarına hitap etmektedir.
Özet (Çeviri)
The last and universal divine call, the Qur'an has given a new meaning to the general conception of woman constituting half of the humankind. In this study, the historical process of value appraised to woman in the context of pre -and post- Islamic periods, woman's problems and Qur'an's view of woman are investigated. Woman having been exploited, victimized or even discussed their humanity throughout history have gained legal, social and economic status with civilization of divine revelation. The Holy Qur'an comprises sample life stories to be presented to the benefit of the whole humankind, and thus, embodies the behaviors to be displayed and behaviors to be avoided. Some woman archetypes that have been indicated by the Qur'an have been studied in order to let them guide the Muslim woman personage in this modern age, in which identity crisis is unavoidable. The Qur'an, through Eve, restores the dignity of woman and at the same time indicates Mariam and Pharaoh's wife as a role model whereas Noah's and Lut's wives and Aziz's wife, Züleyha are shown as exemplary lessons and as unfavorable examples. In this way, The Holy Qur'an addresses to every psychological attitude of the humankind.