Ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyleri ile Sosyal Bilgiler dersindeki akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of the connection between critical thinking level and Social Studies academic achievement of secondary school students
- Tez No: 587172
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul öğrencileri, akademik başarı, eleştirel düşünme, Sosyal Bilgiler, Middle school students, academic achievement, critical thinking, social studies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyleri ile Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları arasında ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada öğrencilerin eleştirel düşünme düzeyleri ve Sosyal Bilgiler akademik başarıları öğrencilerin öğrenim gördükleri okul, cinsiyet, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve Sosyal Bilgiler dersi sınavlarında en çok zorlandıkları soru tipi değişkenleri açısından da incelenmiştir. Araştırmanın verileri öğrencilerin kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve Görücü'nün (2014) geliştirdiği 17 maddeden oluşan“Eleştirel Düşünme Ölçeği”aracılığı ile toplanmıştır. Tarama modelinde yürütülen bu çalışmada kullanılan ölçek Ağrı şehir merkezindeki 5 ortaokuldaki 7. sınıfta öğrenim gören 224 öğrenciye uygulanmıştır. Uygulanan ölçekle toplanan veriler istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0,71'dir. Çalışmada anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Yapılan analizlerde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma), Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman's Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırmaya göre; öğrencilerin genel eleştirel düşünme puan ortalamaları x̄=57.72'dir. Görücü (2014) tarafından belirlenen puan aralığına göre öğrencilerin eleştirel düşünme düzeyleri orta seviyededir. Öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları ile hem cinsiyet hem de anne eğitim durumu değişkenleri arasında; eleştirel düşünme düzeyleri ile hem okul hem de Sosyal Bilgiler sınavlarında zorlandıkları soru tipi değişkenleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin eleştirel düşünme ölçeğinden aldıkları puan ile Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the analyzing the connection between academic achievement of Social Studies and critical thinking level of middle-school students. In this research, critical thinking level of students and Social Studies academic achievement are analyzed in terms of school that students study, gender, educational status of mother and father, question types variate that students have difficulty in Social Studies exams. Research data is collected by the way of“Critical Thinking Scale”that consist of 17 articles that is improved by Görücü (2014) and“Personal Information Form”which is prepared for specify students personal characteristics. The scale is in this research, carried out in general survey model, is applied 224 students in class 7 in 5 middle school in Ağrı city centre. Datas, collected with aplied scale, are analyzed with statistics package software. Cronbach Alpha Reliabilty Coefficent of the scale is 0,71. The significance level in the research is taken as 0,05. In research conducted statistical methods (frequency, percentage, average, standard deviation), Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman Correlation test are used. According to research point average of general critical critical thinking of students is x̄=57,72. Critical thinking level of students is intermediate according to score interval that specified by Görücü (2014). It is determined a meaningful difference between Social Studies academical achievement of students and both gender and mother educational status variate, critical thinking level and both school and question types variate that students have difficult in Social Studies exams. Also, it is found that there is low-level, positively and meaningful connection between the point that students take from critical thinking scale and academical achievement of Social Studies.