Birleştirilmiş sınıflarda sınıf yönetiminde karşılaşılan istenmeyen öğrenci davranışlarının ve bu davranışlarla baş etme yöntemlerinin incelenmesi
The examination of undesirable behaviours of multigrade classroom students in classroom management and the methods the coping with them
  1. Tez No: 587249
  2. Yazar: ŞEYDA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, sınıf yönetimi, istenmeyen davranış, Multigrade classroom, classroom management, undesirable behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırmada birleştirilmiş sınıflarda sınıf yönetiminde karşılaşılan istenmeyen öğrenci davranışlarını ve bu davranışlarla baş etme yöntemlerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amacı gerçekleştirmek için nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Verileri toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma gurubu Ağrı merkez ve tüm ilçelerindeki birleştirilmiş sınıflı okulların öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın katılımcıları yarı yapılandırılmış görüşmeyi kabul eden amaçlı örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile seçilmiş birleştirilmiş sınıf okutan sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, birleştirilmiş sınıfların zor bir uygulama olduğu ve cinsiyet, mesleki kıdem ve hangi sınıfların birleştirilmiş olduğuna göre incelendiğinde öğretmenlerin benzer görüşler düşündükleri görülmüştür. Fakat cinsiyet, mesleki kıdem ve hangi sınıfların birleştirilmiş olarak okutulduğuna göre birleştirilmiş sınıflarda görülen istenmeyen davranışlar, bunların nedenleri ve çözüm yöntemleri hakkında öğretmenler farklı görüşler belirtmişlerdir. Bulgularda birleştirilmiş sınıflarda en çok ödevli ders işleyenlerin diğerlerinin dikkatini dağıtması, büyük çocukların küçük çocukları ezmesi ve ayakta dolaşma istenmeyen davranışlar olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında; birleştirilmiş sınıf uygulamasının zor bir uygulama olduğu ve zor olmasının nedenlerinin farklı sınıfların bir arada olması ve müfredat yoğunluğundan kaynaklandığı belirlenmiştir. Birleştirilmiş sınıf uygulamasını kolaylaştırmaya yönelik çözümler olarak sınıftaki ödevli öğrencilerin boş bırakılmaması gerektiği sonucu çıkarılmıştır. Birleştirilmiş sınıflarda, sınıfta ödev yapan öğrencilerin diğer öğrencilerin dikkatini dağıttığı sonucuna ulaşılmıştır. İstenmeyen davranışlara karşı çözüm yöntemleri olarak kurallar dönemin başında oluşturulmalı, veli ile iletişim kurulmalı ve öğretmenin öğrencilere kendisini ve okulu sevdirmeli sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it is aimed to determine the unwanted student behaviors encountered in classroom management of the multigrade class students and methods of coping with these behaviours. Method: For this purpose, the case study method of qualitative research methods was used. To collect the data, semi-structured interview form was used. The research group consisted of teachers of multigrade classrooms in Ağrı province and all its districts. The participants of the research were the ones who accepted to answer the semi-structured interview and who taught in a multigrade classroom selected through purposive sampling and convenience sampling. Findings: According to the findings of the study, it was found that the multigrade classes were difficult. In terms of gender, occupational seniority and which classes were taught together, it was seen that teachers thought similar opinions. However, according to gender, occupational seniority and which classes were taught as unified, teachers expressed different opinions about the undesired behaviours seen in multigrade classes, their causes and solution methods. In the findings, it was concluded that students with homework during the lesson distracted the others mostly, that the older children patronised over the younger ones, and walking around the classroom were unwanted behaviours. Result: When the results of the research evaluated, it was concluded that multigrade classroom was a difficult method and the difficulty of it was because of having different grade students together in one classroom and of the intensity of the curriculum. As the solution to ease the practice in multigrade classroom it was noticed that the students who were given homework during the lesson should not have been left unattended. It was also concluded that the students who were given homework during the lesson distracted the other students. As the solution of unwanted behaviours, it was concluded that rules should be established at the beginning of the school year, and parents should be kept in touch and the teachers should endear themselves and their schools to the students.