Tarım sektöründe makine ve ekipman desteklerinin etkinliğinin incelenmesi: Karaman ili örneği
An investigation of the effectiveness of equipment and machinery subsidy in the agricultural sector: A case study of Karaman province
  1. Tez No: 587376
  2. Yazar: OĞUZ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL BAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makine ve ekipman desteklemeleri, İlaçlama makinesi, Süt sağım makinesi, Süt sağım makinesi testleri, Machinery and equipment subsidy, Spraying machine, Milking machine, Milking machine testing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tarım makineleri sektöründe yapılan destekleme faaliyetlerinin nitelik ve niceliğini, yeterliliğini, etkinliğini ve verimliliğini analiz ederek, mevcut ve alternatif destekleme araçlarına yönelik tavsiye niteliğinde çözüm önerileri ortaya koymak bu çalışmanın amacıdır. Karaman ilinde hibe desteği sağlanan ilaçlama makineleri ve süt sağım makineleri penceresinden bakılarak makine ve ekipman desteklerinin olabildiğince hassas bir şekilde etkinliğinin ortaya konulması ve görülebilecek sorunlara çözüm önerilerinin sunulması hedeflenmiştir. Bu çalışmanın materyalini Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2007-2014 yılları arasında hibe desteği sağlanmış tüm makine ve ekipmanlar ve Karaman ilinde hibe desteği sağlanan makineler, özellikle ilaçlama makineleri ve süt sağım makineleri oluşturmuştur. Çalışma kapsamında Bakanlık destek ve test kayıtlarından elde edilen veriler incelenmiştir. Bununla birlikte Karaman ilinde hibe desteği verilen ilaçlama makinelerinden tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenen işletmelere gidilerek yüz yüze anket yapılmıştır. Süt sağım ünitelerinde ise ilk kurulumdan sonra ayar, bakım ve periyodik test uygulamalarının hangi sıklıkta ve nasıl yapıldığı, desteklenen süt sağım ünitelerinin tamamı ele alınarak işletmelerde yapılan anket, gözlem ve ölçümlerle belirlenmiştir. Bu çalışmada, Karaman ilinde hibe desteği verilen tüm makine ve ekipmanların sayısal ve parasal değerleri incelenmiştir. Hibe desteği verilen her süt sağım ünitesi için ayrı ayrı hazırlanması zorunlu olan deney raporlarının yapılış ve tanzim şekli, ISO standartlarına uygunluğu, tesis etiket değerleri ile tanzim edilen raporlar incelenerek tartışılmıştır. Her işletmedeki her sağım başlığında ayrı ayrı yapılmış olan nabız aygıtı testleriyle hibeye esas olan başlangıçtaki tesis deney raporu arasındaki farklılık ve değişikliklerin nedenleri yapılan istatistik analizlerle ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, satın alma desteklerinin yanı sıra işletmelere periyodik ayar, bakım ve amaca uygun kullanım için eğitim destek hizmetlerinin de verilmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the quality and the quantity of supportive activities in the agricultural machinery sector and to create suggested solutions regarding the current and alternative supportive tools. It is aimed to provide a clear as possible picture of machinery and equipment support, to find out about its effectiveness, and to suggest solutions for potential problems through a critical look into subsidized milking and spraying machines in Karaman Province. The scope of this study consists of all machinery and equipment subsidized by the Ministry of Agriculture and Forestry between 2007 and 2014, and machinery (especially milking and spraying machines) supported by subsidies in Karaman Province. Within the scope of the study, data gathered from the ministry sucsidy and testing records have been analysed. Besides this, some of the firms which received subsidized spraying machines in Karaman Province were chosen according to stratified sampling, and data were collected through face-to-face questionnaires. As for milking machines, the frequency and the ways of adjustments, maintenance and periodical testing after the first set-up have been identified on-site through questionnaires, observation, and assessments in the firms taking all the milking machines into consideration. In this study, the numbers and financial values of all the machinery and equipment subsidised in Karaman Province have been investigated. The way experimental reports, which are compulsory to prepare for each of the individual milking unit, were created and organised, their consistency with ISO standards, firm label values and the reports created have been investigated and discussed in this study. The reasons for the differences and changes between pulsator tests, which were carried out individually on each milking head in each firm and firm experiment report, which was the subject of the subsidy at the beginning, have been analysed via the statistical analyses carried out. Consequently, it has been concluded that films should be provided with training on periodic adjustment, maintenance, and utilisation of the machinery for the correct purposes besides the subsidies in purchase.