Şerîf Alî'nin Mecmû'a-i Gazeliyyâtı: İnceleme-metin
Sherif Ali's Mecmû'a-i Gazeliyyât research and text
- Tez No: 587617
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kâdirîlik, Şerîf Alî, Mecmua-i Gazeliyat, Tasavvuf, Derviş Râmiz, Qadiriyya, Sherif Ali, Mecmua-i Gazeliyat, Sufism, Dervish Râmiz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Edebiyat tarihinde önemli bir yeri olan mecmualar, genellikle çeşitli şairlerin mecmua yazarı tarafından seçilen şiirlerinden oluşmaktadır. Bu çalışmada ele alınan mecmua ise, Şerîf Alî'nin şiirlerini içeren eseridir. Şerîf Alî, 18. yüzyılda yaşamış ve Girit'in Kandiye şehrinde kurduğu Kâdirî Tekkesi ile adada Kâdirîliğin yayılması için çalışmıştır.“Şerîf”mahlasıyla şiirler yazan Şair, şiirlerinin tamamına yakınında tasavvufî unsurlara yer vermiş, insanlara Kâdirîliği anlatmış ve onları bu yola davet etmiştir. Şiirlerinde kullandığı sade, akıcı ve samimi bir dille Allah ve Peygamber (sav) sevgisini, ibadetin önemini, tarikatının kurucusu Abdülkâdir Geylânî ve hilâfet aldığı tekkenin kurucusu Şeyh İsmâil Rûmî'ye duyduğu bağlılığı ve sevgiyi aktarmıştır. Çalışmada ele alınan mecmua, Şerîf Alî'nin kurduğu tekkenin mensuplarından olan Derviş Râmîz tarafından istinsah edilmiş olan nüshadır. Bu çalışmada Şerîf Alî'nin hayatı, edebî kişilği, tarikatı, eserinde bulunan şiirlerin şekil ve muhteva özellikleri incelendikten sonra eserin transkribeli metnine yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Journals, which have an important place in the history of literature, generally consist of poems of various poets chosen by journal author. The mecmua discussed in this study consists only of the poems of Sherif Ali. Sherif Ali lived in 18th century and worked to disseminate Qadiriyya with he had set up Qadiriyya lodge in Crete, eraklion. The poet, writing poems with the“Şerîf”pen name, told mystical subjects most of in his poems and he told Qadiriyya creed and invited people to Qadiriyya Order. He told in his poems with a simple, sincere and fluently style, Allah and prophet's love, importance of pray, his loyalty for Abdülkadir Geylani who was founder of the order and sheikh İsmail Rumi who was founder of lodge which he was graduated. The journal that we analyzed in our study, was copied from Şerîf Alî by Dervish Ramiz who member the lodge which set up by Şerif Ali. In this study which is composed of sections of resaerch and text, Şerif Ali's life, literary personality, order, the shape and content features of his poems will be given and the transcribed text of the work will be included.