II. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı Yükseköğretimi'nde yabancı dil eğitimi ve Dârülfünûn Elsine Şubesi (1908-1918)
Foreign language education and Dârülfünûn Elsine Department in Ottoman Higher Education Of The Second Constitutional Period (1908-1918)
- Tez No: 587653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet Dönemi, yükseköğretim, yabancı dil eğitimi, öğretim yöntemleri, Dârülfünûn, Elsine/Lisan Şubesi, The Second Constitutional Period, high education, foreign language education, teaching methods, Darülfünun, Elsine/Language Department
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
II. Meşrutiyet döneminde yükseköğretim kurumlarında yabancı dil eğitimine yönelik faaliyetlerin ele alındığı çalışmamızda, yabancı dil öğretiminin hangi yöntemlerle ve nasıl gerçekleştiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Osmanlı Devleti, ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilen vatandaşları yetiştirmede geçmişten beri problem yaşamış ve bu problem II. Meşrutiyet döneminde de devam etmiştir. Bununla birlikte bu sorun söz konusu dönemde gerek süreli yayınlarda gerekse eğitimciler tarafından da ifade edilmiş ve yabancı dil eğitimine yönelik birtakım çözüm önerileri getirilirken eğitimden sorumlu idareciler de bu yönde faaliyetler de bulunmuşlardır. II. Meşrutiyet döneminde yabancı dil öğretimine yönelik açılan en önemli eğitim kurumu Dârülfünûn bünyesinde Edebiyat Fakültesine bağlı olarak açılıp iki dönem faaliyet gösteren Elsine/Lisan Şubesidir. Bu şubede Dârülfünûn öğrencileri ile birlikte orta ve yükseköğretime devam eden öğrencilerin, sivil ve memur birçok Osmanlı vatandaşının öğretim görmesi sağlanmıştır. Asıl amacı yabancı dil öğretmeni yetiştirmek olan bu müessese kapılarını bütün Osmanlı vatandaşlarına açmış ve bu yönüyle de bir yabancı dil eğitimi merkezi işlevi görmüştür. Mevcut çalışmalarda hakkında çok az bilgi verilen bu eğitim kurumu, çalışmamızda hem kurumsal hem de yabancı dil öğretimi yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, which aims to teach foreign language education in higher education institutions during the Second Constitutional Monarchy period, it was tried to reveal how and in which ways foreign language teaching took place. The Ottoman state had problems in educating the foreign language citizens it needed and this problem continued during the second constitutional period as well. However, this problem was also mentioned both in the periodicals and by the educators during this period and some suggestions for the solutions of the problem for foreign language education were submitted and the administrators responsible for the education were also involved in this direction. The most important educational institution opened for foreign language teaching in the Second Constitutional Monarchy period was the Elsine / Language Department that opened under Darülfünun which was also functioned in the extent of Faculty of Literature that operated for two terms. In this department, with Darülfünun students, students that attending secondary and higher education, and many other Ottoman citizens who were civilians and servants were provided for education. This educational institution whose main purpose was to train foreign language teachers opened its doors to all Ottoman citizens and served as a foreign language education center in this respect. This educational institution, which is inadequate information about in the contemporary studies, was examined in terms of both institutional and foreign language teaching aspects in our study.